Sedam pretraživača koji poštuju privatnost

Čak iako nemate šta da krijete, pretraživanje veba pomoću Gugla ponekad može da vas uznemiri. Upoznaćemo vas sa nekoliko pretraživača veba koje možete da koristite i tako se oslobodite stalnog nadzora koga nad vama vrši tehnološki gigant. Možda biste pretražili odgovore na neko osetljivo medicinsko pitanje или imate neki finansijski problem koji biste radije zadržali za sebe или želite da istražite proizvod koji kasnije neće postati meta za ciljane oglase. U svim tim slučajevima, lepo je pretraživati veb, a da tehnološki gigant ne beleži svaki vaš korak. Zbog toga biste mogli kvalitetno da provedete vreme koristeći druge pretraživače, a posebno one koji ne vode evidenciju vaše istorije pretraživanja. Možete da koristite DUCKDUCKGO kao podrazumevani pretraživač i posle izvesnog vremena ćete shvatiti da vam Gugl nedostaje manje nego što ste očekivali. Konačno, ako se predomislite, uvek se možete vratiti Guglu.
Spomenućemo neke od najboljih pretraživača koje biste mogli da isprobate. Iako svaki ima svoje prednosti i nedostatke, svi obećavaju da neće voditi evidenciju o vašoj istoriji pretraživanja.

DUCKDUCKGO

DUCKDUCKGO obećava da nikada neće stvarati ličnu istoriju vaših pretraživanja i neće prikupljati podatke o vašem računaru koji bi mogli da se koriste za vašu identifikaciju. To je ujedno i najuglađeniji pretraživač koji štiti privatnost sa namenskim rezultatima za video zapise, recepte i kupovinu. Takođe nudi niz dodatnih opcija privatnosti, kao što je mogućnost sakrivanja pretraga iz URL-a i adresne trake i, pomoću proširenja, iz istorije pregledača. Međutim, kao i kod većine pretraživača koji štite privatnost, rezultati mogu izgledati manje opsežni nego na Guglu, pogotovo kad vaše pretraživanje postane detaljnije. Nedostaje i jedna funkcija. Naime, ne prikazuju se datumi objavljivanja članaka u glavnim rezultatima pretrage.

Prikupljeni podaci: DUCKDUCKGO podrazumevano ne skladišti kolačiće, ali to će učiniti da bi zapamtio vaše postavke pretraživanja ako ih promenite. Anonimno objedinjuje pretraživanja korisnika radi identifikacije problema, kao što su pravopisne greške. Za lokalne rezultate pretraživanja, DUCKDUCKGO prikuplja približnu lokaciju koristeći vašu IP adresu – или preciznu lokaciju na mobilnim uređajima, ako na to pristanete – ali ne skladišti te podatke pošto ih iskoristi za pribavljanje informacija. Izvori rezultata pretraživanja: Veze do rezultata dolaze prvenstveno sa „Majkrosoftovog” pretraživača Bing, ali DUCKDUCKGO koristi stotine drugih izvora za stranice sa kategorijama i trenutne odgovore.

Dodatne funkcije privatnosti: DUCKDUCKGO nudi mobilne pregledače i proširenja za računare sa kontrolama praćenja, zajedno sa dodatnim postavkama za dodatno smanjenje prikupljanja podataka. Kako zarađuje: DUCKDUCKGO uključuje oglase u rezultate pretraživanja i dodaje kodove partnera na neke veze (kao što su Amazon i eBay) kako bi zaradio proviziju od prodaje stvari koje kupujete.

Pretraživač BRAVE

Još uvek je u beta verziji otkad se pojavio u junu, ali već je postao veoma česta zamena za DUCKDUCKGO , jer ni on ne beleži vašu istoriju pretraživanja. Njegove stranice sa rezultatima su jasne, ali svestan je svojih nedostataka.  Zbog toga, svaka stranica sa rezultatima sadrži vezu do istog upita na Guglu u slučaju da niste zadovoljni onim što se pojavi u pretraživaču BRAVE . Takođe možete ručno da postavite poštanski broj da biste dobili lokalne rezultate za tu oblast bez deljenja vaše IP adrese. S druge strane, vreme učitavanja je malo sporije, a kategorije pretraživanja ograničene su na vesti, slike i video zapise. Prikupljeni podaci: BRAVE prikuplja anonimne pokazatelje o stvarima kao što su učestalost pretraživanja, dužina upita i da li pretraga vodi do klika na vezu, a privremeno koristi vašu IP adresu za isporuku lokalnih rezultata pretrage. Obe ove opcije se mogu onemogućiti.

Izvori rezultata pretraživanja: BRAVE gradi sopstveni katalog stranica, ali meša rezultate sa Gugla i Binga ako njegov katalog nije dovoljan. Procenat „nezavisnosti rezultata”, dostupan kroz meni za podešavanja pretraživača BRAVE , pokazuje koliko se često to dešava. Kako zarađuje: BRAVE planira da u budućnosti ponudi besplatnu verziju svog pretraživača sa oglasima i plaćenu verziju pretraživača bez oglasa.

STARTPAGE

STARTPAGE svoje rezultate pretraživanja dobija od Gugla putem jedinstvenog dogovora sa gigantom za pretraživanje, a njegova jednostavna lista plavih veza izgleda onako kako je Gugl nekada izgledao. Iako ima posebne stranice sa slikama, video zapisima i vestima, nedostaju mu dodaci (widgets) za detaljne odgovore, video rezultati iznad rezultata pretraživanja i grupisanje stranica koje možete da pronađete u drugim modernim pretraživačima. Ipak, zanimljivo je to što možete da dobijete rezultata koji liče na Guglove i da se ne brinete za svoju privatnost. Treba napomenuti da preduzima još više mera od svojih konkurenata kako bi prikupljanje podataka sveo na minimum. Na primer, ne uključuje vaš upit u svoje URL-ove или naslove stranica, tako da se ne pojavljuju u istoriji pregledača, niti beleži IP adrese, osim ako misli da ste robot koji obavlja izuzetno obimna pretraživanja. Takođe, možete da kliknete na dugme Anonymous View (Anonimni prikaz) na bilo kom rezultatu pretraživanja da biste učitali stranicu preko proxi servera i tako je sprečite da vas identifikuje.

Prikupljeni podaci: STARTPAGE čuva anonimne statističke podatke, kao što su operativni sistemi, pregledači i jezici koje posetioci koriste, a kolačiće koristi za skladištenje pojedinačnih postavki pretraživanja. Izvori rezultata pretraživanja: Uglavnom dolaze od Gugla, iako se njegov odeljak sa vestima oslanja na Bing. Kako zarađuje: STARTPAGE prikazuje oglase na osnovu vašeg trenutnog upita za pretragu. (Došlo je do izvesnog negodovanja prošle godine kada je kompanija za oglašavanje System1 postala veliki investitor; STARTPAGE kaže da njegovi prvobitni vlasnici donose sve odluke vezane za privatnost, a da je ulaganje kompanije Sistem1 odbijeno da bi se odvojili od poslovnih modela koji ugrožavaju privatnost.)

NEEVA

Umesto da služi samo kao pretraživač, NEEVA je zauzeo mesto neke vrste informacionog portira. Osim tradicionalnih rezultata pretraživanja, može vam omogućiti pristup ličnim podacima iz aplikacija, kao što su Gugl disk i Dropboks, a funkcija Spaces vam omogućava da sačuvate veze za kasnije preuzimanje. Zbog toga se njegova baza znanja na neki način čini širom od Guglove, čak iako njegovi osnovni rezultati pretraživanja nisu na tom nivou.  NEEVA je takođe jedini pretraživač na ovoj listi čije korišćenje treba platiti, a pretplata iznosi pet američkih dolara mesečno posle tromesečnog probnog perioda. Zbog toga kompanija obećava da se oglasi neće pojavljivati. Ipak, malo je manje orijentisan na privatnost od nekih drugih sličnih pretraživača, jer se oslanja na korisničke podatke za personalizaciju svojih rezultata. Prikupljeni podaci: Da biste ga koristili, potrebno je da se prijavite, a pretraživač podrazumevano vodi evidenciju vaše istorije pretraživanja, koja se može otkriti trećim stranama ako to zatraže preko sudskog naloga. (Taj „memorijski režim“ ( Memory Mode) se može onemogućiti u postavkama.) Takođe prikuplja informacije o vašem operativnom sistemu i pregledaču i koristi vašu IP adresu za lokalne rezultate.

Izvori rezultata pretraživanja: NEEVA ima svoj indeks, ali meša i rezultate pretraživanja iz drugih izvora, kao što su Bing, Gugl mape, Yelp i Weather.com. Uz to, možete da pristupite svim izvorima ličnih podataka koje povezujete sa uslugom. Kako zarađuje novac: NEEVA ima poslovni model pretplate, koji zarađuje novac direktno od korisnika naplaćujući pet dolara mesečno.

MOJEEK

MOJEEK , koji postoji od 2004. godine, ne vodi lični zapis o rezultatima pretraživanja korisnika, već zapisuje samo lokacije korisnika na nivou države. To ograničava svaku zabrinutost u vezi sa prikupljanjem podataka zasnovanih na lokaciji, iako to onemogućava pristup lokalnim informacijama. Iako nije najsjajniji pretraživač – nedostaju mu odeljci o kategorijama za mape, kupovinu i video zapise – dobija dodatne poene jer gradi sopstveni katalog veb stranica umesto da se oslanja na Bing или Gugl. Prikupljeni podaci: MOJEEK prikuplja anonimne, zbirne informacije pretraživanja kako bi poboljšao svoje rezultate, zajedno sa drugim zbirnim podacima, kao što su vreme posete i referalni podaci.
Izvori rezultata pretraživanja: MOJEEK se u potpunosti oslanja na svoj indeks, koji je od aprila 2020. popisao više od tri milijarde stranica. Kako zarađuje: MOJEEK prodaje različite usluge preduzećima, poput pretraživanja specifičnog za veb lokaciju i API -ja za veb rezultate.

PRESEARCH

PRESEARCH je privatni pretraživač za zaluđenike kriptovalutama i njegove putanje pretraživanja prolaze kroz „čvorove“ koje vode drugi korisnici, a oni zauzvrat traže različite izvore za isporučivanje rezultata. Korisnici zarađuju tokene kriptovalute za svako pretraživanje, kao i članovi zajednice koji vode svaki čvor. U suštini, provajderi čvorova preuzimaju rizik da se pretraživanja povežu njihovim IP adresama, dok korisnici mogu da pretražuju privatno. Prikupljeni podaci: Pošto sistem tokena zahteva nalog, PRESEARCH prikuplja adresu e -pošte i lozinku. Takođe prikuplja IP adresu, podatke o vašem računaru i veb pregledaču i neke osnovne detalje o tome kako koristite pretraživač. Izvori rezultata pretraživanja: Iako ih kompanija ne navodi, očigledno je da su mešavina drugih pretraživača, baza podataka i API -ja. Kako zarađuje: Cilj je da se vremenom uspostavi vrednost kriptovalute PRESEARCH -a i oglašivači će plaćati za kontekstualne oglase u PRE tokenima.

PRIVATE.SH

Strogo se pridržavajući zaštite privatnosti, PRIVATE.SH obećava da će smanjiti prikupljanje podataka lokalnim šifrovanjem pojmova pretraživanja na vašem računaru. Zatim šalje informacije preko proxi servera Gigablast-u, svom provajderu pretraživanja, koji dešifruje upit, ponovo šifruje rezultate pretrage i šalje ih nazad da ih pregledač ponovo dešifruje. Taj postupak onemogućava pretraživaču da sazna bilo šta o vama, uključujući i vašu IP adresu. (Sam Gigablast je pretraživač fokusiran na privatnost koji obećava da nikome neće deliti svoje dnevnike upita i da će ih „redovno brisati”.) Rezultati su potpuno ogoljeni, bez lokalnih rezultata, bez opcija sortiranja i postoji samo News kao dodatna kategorija rezultata, ali izgleda da je to najsigurniji način pretraživanja, a da pri tom ne ostavite nikakav trag.

Prikupljeni podaci: Nema.

Izvori rezultata pretraživanja: Gigablast, osnovni pretraživač, upravlja svojim veb popisivačem. Kako zarađuje: Ovim pretraživačem upravlja VPN usluga pod nazivom Private Internet Access (Privatni pristup internetu), a oglas za tu uslugu videćete na svakoj stranici rezultata pretraživanja. (Usluga je inače nedavno bila u centru pažnje kada je došla u posed firme Kape optužene za stvaranje zlonamernog softvera i reklamnog softvera. Kompanija očigledno sada pokušava da očisti svoju reputaciju dok kupuje razne VPN usluge.)

POSLEDNJI SAVET ZA PRETRAŽIVANJE

Ako se ipak vratite Guglu, razmislite o tome da isključite personalizaciju oglasa, isključite personalizovane rezultate pretrage i upravljate podešavanjima automatskog brisanja. To neće sprečiti kompaniju da prikuplja podatke o vašim pretraživanjima, ali može sprečiti povratak tih podataka kada to najmanje očekujete.

6474-sedam-pretrazivaca-koji-postuju-privatnost