Шта је вај-фај и како функционише?

Иако сваког дана користимо вај-фај (Wi-Fi), сасвим је сигурно да скоро нико не размишља о томе шта, у ствари, значи вај-фај. Вај-фај је бежични облик локалног умрежавања и приступа интернету који користе људи широм света за повезивање својих уређаја на интернет, дакле, без употребе каблова. Помоћи ћемо вам да разумете шта Wi-Fi значи, како функционише и још понешто.

Шта преставља скраћеница Wi-Fi?

Популарно се сматра да Wi-Fi значи Wireless Fidelity, међутим термин је прихваћен да би представљао много привлачнији назив за нову бежичну технологију која се до тада називала „IEEE 802.11б Direct Sequence“. Према чланцима у Википедији и према наводима из неколико других извора, израз Wi-Fi не значи ништа. Назив је смислила консултантска фирма Interbrand која се бавила карактеристикама брендова и самим брендирањем, пошто је склопила уговор са компанијом Wi-Fi Alliance којој је био потребан привлачан назив за нову бежичну технологију. Дакле, Wi-Fi никада није требало да буде скраћени облик за Wireless Fidelity. То би било објашњење за погрешно схватање значења назива Wi-Fi. Заблуда је настала као резултат рекламног слогана који је користила Wi-Fi Alliance убрзо након што је усвојен назив Wi-Fi: „The Standard for Wireless Fidelity“ (стандард за бежичну везу).

Пошто смо разјаснили назив, могли бисмо да пређемо на дефиницију појма.

Шта је вај-фај?

Вај-фај је технологија бежичног умрежавања која вам омогућава да се бежично повежете на интернет. Такође је позната као 802.11, што је IEEE стандард бежичних локалних мрежа (WLAN). Вај-фај мрежа ради у нелиценцираним опсезима фреквенција од 2,4 GHz и 5 GHz, што значи да не омета друге оближње бежичне мреже које раде на истим фреквенцијама (или ширинама опсега).

Како функционише вај-фај?

Модерне вај-фај мреже функционишу на исти начин као и локалне мреже (LAN) засноване на Ethernet технологији. Једина разлика је у томе што вај-фај мреже користе нелиценциране фреквенције спектра за пренос података на кратке удаљености при великим брзинама, баш као што се мобилне мреже широког пропусног опсега користе за мобилне телефоне. Институт инжењера електротехнике и електронике (Institute of Electrical and Electronics Engineers – IEEE) развио је вај-фај стандард да би се обезбедио бежични приступ у локалном подручју, обично у кући или пословној згради. Да би вај-фај веза функционисала, приступна тачка (базна станица) која је физички повезана мора бити доступна за повезивање вај-фај уређаја. Они комуницирају са приступном тачком користећи сигнале радио-фреквенције (RF), слично као што раде бежични телефони.

Како се користи вај-фај?

Вај-фај пружа бежичну алтернативу кабловским мрежама за дељење података између уређаја унутар исте зграде или области, као што су преносиви рачунари и паметни телефони повезани на интернет рутере за дељење датотека. Такође замењује каблове који иду директно из вашег рачунара у интернет рутер или модем, омогућавајући вам приступ интернету помоћу вај-фај мреже преко вај-фај приступних тачака.

Шта су вај-фај приступне тачке?

Вај-фај приступна тачка је локација са бежичним приступом интернету, обично бесплатна за коришћење. Често их можете пронаћи у кафићима или ресторанима који тако својим гостима пружају још већу удобност. Вај-фај мреже се такође налазе на аеродромима, у хотелима и другим јавним просторима да би се гости и посетиоци пријатније осећали. Многи добављачи бежичних мрежа омогућавају вам да се повежете преко тих приступних тачака уз одређену надокнаду, али неки од њих нуде и бесплатно повезивање.

Пошто су вај-фај мреже постале основни елемент у нашем животу, сасвим је нормално да знамо како заиста функционишу. Дакле, не морате да се упознате са најситнијим детаљима, али није лоше упознати се бар са основним појмовима.

6536-sta-je-vaj-faj-i-kako-funkcionise