Stari televizor ometao DSL internet u selu svakog dana tokom 18 meseci

Četiristo stanovnika jednog sela u Velsu svakodnevno se, tokom osamnaest meseci, suočavalo sa prekidom rada DSL interneta svakog jutra dok inženjeri nisu uz pomoć analizatora spektra otkrili krivca. Naime, internet su ometale električne smetnje sa starog televizora. Stanovnici Aberhosana misteriozno su ostajali bez interneta svakog jutra u 7 sati. Openreach, podružnica Britanskog telekoma (BT) koji pruža internet usluge u Velikoj Britaniji, zamenila je stare kablove u selu pokušavajući da okonča prekide. Nažalost, pošto takav poduhvat nije rešio probleme, inženjeri su počeli da istražuju elektromagnetne smetnje uz pomoć analizatora spektra. U članku koji se pojavio u jednom časopisu nalazi se poduži citat inženjera podružnice Openreach, Majkla Džounsa, koji je rekao: „Bili smo prilično besni i razočarani jer nismo uspeli da rešimo problem koji je mučio naše klijente, ali čvrsto smo odlučili da temeljno ispitamo sve mogućnosti. Džouns je objasnio šta se događalo: „Pošto smo ispitali sve moguće izvore smetnji, odlučili smo da obavimo i poslednje ispitivanje da bismo utvrdili da li je kvar uzrokovan fenomenom koji je poznat kao SHINE (pojedinačni impulsni šum visokog nivoa) gde se električne smetnje emituju iz uređaja koji tada mogu imati uticaj na internet veze.

U šest sati ujutru, dok je lilo kao iz kabla, nosili smo uređaj poznat kao analizator spektra svuda po selu da bismo videli da li možemo da pronađemo „električni šum“ koji podržava našu teoriju. Tačno u sedam sati ujutro naš uređaj otkrio nalet električnih smetnji u selu. Pronašli smo izvor „električnog šuma“ na jednom seoskom imanju. Ispostavilo se da su ukućani svakog jutra u sedam sati uključivali svoj stari televizor, što je dovodilo do prekida internet mreže u celom selu.
Možete da zamislite koliko je vlasnik imanja, kada smo mu rekli u čemu je problem, bio iznenađen zbog toga što je njegov stari polovni televizor uzrok problema u snabdevanju internetom u celom selu i odmah je pristao da ga isključi i da ga više ne koristi.“ 

DSL je podložan smetnjama 

Pošto je vlasnik obećao da više neće koristiti televizor, internet mreža u selu je počela sasvim normalno da funkcioniše. I dalje nije sasvim jasno koliko dugo je trajao prekid snabdevanja svakog jutra niti zašto su se smetnje širile po celom selu i zašto nisu uticale samo na internet vezu kuće u kojoj se nalazio televizor.  DSL linije podložne su elektromagnetnim smetnjama koje potiču od katodne cevi televizora i drugih uređaja, navodi se u članku koji je objavio američki dobavljač interneta Sonic. Optički kablovi, s druge strane, obavljaju prenos podataka koristeći svetlo umesto električnih signala. Podružnica Openreach navodno planira da Aberhosan poveže optičkim kablovima do kara godine, što bi moglo da pomogne u sprečavanju budućih prekida, ali bakarne DSL linije koje se uvode u domove mogle bi da ostanu tu gde jesu ako ne dođe do potpune nadogradnje optičkim kablovima. Stanovnicima je, razumljivo, laknulo što je problem konačno rešen. „Sve vreme su nam u kuće dolazili inženjeri i izgleda da niko nije znao u čemu je problem“, rekao je jedan čovek za Dejli mejl. „Ne znam čiji je to televizor bio, ali saznaću“, rekla je jedna meštanka za novine.

5985-stari-televizor-ometao-xa-dsl-xa-internet-u-selu-svakog-dana-tokom-18-meseci