Tramp tvituje o 6G tehnologiji

Ponekad se pojavi lider koji nas inspiriše da se više trudimo, da napredujemo i da sebi postavljamo ozbiljnije ciljeve. U četvrtak je predsednik Tramp pokušao da postane takav lider, pozivajući Amerikance da razvijaju 6G tehnologiju. Zamislili smo se jer poruka nije bila sasvim jasna. Pokušali smo da je protumačimo. Jutros je predsednik iskoristio svoje „slobodno vreme“ da pošalje dve objave na društvenoj mreži Tviter koje bi trebalo da budu podsticaj Sjedinjenim Državama da spreče kineskog tehnološkog giganta „Hvavej“ ( pinjin: Huawei) da počne sa uvođenjem svoje 5G mreže širom sveta. Počeo je da govori o internetu i rekao da želi da Amerika ima sve moguće generacije bežičnog interneta.

„Želim da Amerika što pre razvije 5G , čak i 6G tehnologiju. Ona je mnogo moćnija, brža i pametnija od sadašnjeg standarda. Američke kompanije moraju da ulože još više napora da bi to postigle или će zaostati za ostalima. Nema razloga da zaostajemo za drugima u…“ Cela četiri minuta, svet je čekao da otkrije u čemu to Amerika nema razloga da zaostaje, a onda je Tramp napisao još jednu objavu: „… nečemu što će se očigledno pojaviti u budućnosti. Želim da Sjedinjene Države takvu dominaciju ostvare u zdravoj konkurenciji, a ne u blokiranju trenutno naprednijih tehnologija. Uvek moramo da budemo lideri u svemu što radimo, posebno u uzbudljivom tehnološkom svetu!“

Dakle, shvatili smo da predsednik govori o novom talasu 5G tehnologije koja će se primenjivati u bežičnim mrežama i značajno će povećati brzinu interneta tokom sledećih deset godina. Od novog standarda bežične veze očekuje se da obezbedi nove mogućnosti na polju virtuelne stvarnosti, autonomnih vozila i još mnogo toga. Poručuje da je Amerika sposobnija da napravi i više od 5G mreže – otprilike za jedan stepen više, a ko zna, možda i bolje od toga. (Potrebno je napomenuti da 6G standard još nije definisan, a ni razvijen, ali verovatno će se jednog dana pojaviti.) Ako se malo bliže pozabavimo Trampovim objavama, videćemo da se poziva na stav svoje administracije prema najvećem svetskom proizvođaču telekomunikacione opreme „Hvaveju“. Naime, giganta smatraju opasnošću po Američku nacionalnu bezbednost jer bi kompanija mogla da pruži kineskim obaveštajcima ulaz na zadnja vrata u mreže drugih država. Američka obaveštajna zajednica je takav strah proširila na Trampovu administraciju. Od tada Amerika pokušava na sve načine da ubedi i ostale države da izbegavaju korišćenje opreme kompanije „Hvavej“ u izgradnji svoje 5G mreže. Trampovi diplomatski pokušaji u tom smeru imaju sve slabije rezultate.

Oprema kineskog giganta nije skupa, a njegovi konkurenti na tom polju su „Kvalkom“ ( Qualcomm) i „Erikson“. Dok Amerika napreduje sa svojom 5G mrežom, velike telekomunikacione kompanije su obećale da neće koristiti kineske proizvode. Trampova objava na Tviteru zvuči kao poziv američkim tehnološkim kompanijama da se uključe u borbu za osvajanje prostora bežičnih mreža, ali i kao nagoveštaj da bi želeo da vidi da se i „Hvavej“ pojavi na američkom tržištu. Američka vlada već godinu dana pokušava da skloni kompaniju sa tržišta i vodi međunarodnu kampanju protiv nje. U međuvremenu, finansijska direktorka „Hvaveja“ je uhapšena u Kanadi pod optužbom da je prekršila američke sankcije Iranu. Ministarstvo pravde je optužilo kompaniju da je počinila deset federalnih prekršaja. Da li Tramp u svojoj objavi pokušava da kaže da seo slučaj i nije toliko ozbiljan? 

Možda bi se sve što je Tramp napisao moglo protumačiti kao znak Kini da je spreman da pregovara sa „Hvavejem“. U decembru je administracija saopštila novinarima da je Kini postavljen rok do 1. marta da prihvati novi trgovinski sporazum koji bi „obezbedio zaštitu američke tehnologije“ i pružio „američkim kompanijama povoljniji pristup tržištu“. Pošto se konačni rok približava, možda Tramp pokušava da iskoristi kompaniju da bi dobio prednost u pregovorima. Predsednik je prošle godine slično postupio u slučaju kompanije „ZTE“ kad je kompaniju oslobodio optužbi zbog narušavanja sankcija pod uslovom da kineski predsednik Si Đinping uradi nešto – или ništa. To niko ne zna.
Možda, s druge strane, postoji verovatnije objašnjenje. Dok je Tramp gledao televiziju, nešto ga je podstaklo da svima stavi do znanja da američka savremena tehnologija mora da bude najbolja i da postiže najbolje rezultate.

5233-tramp-tvituje-o-xa-6g-xa-tehnologiji