Vaš šef se pretvara u Velikog brata dok vi radite od kuće

Pandemija u Sjedinjenim Državama primorala je mnoge kompanije da zatvore svoje kancelarije i svojim zaposlenim ponude rešenja za rad od kuće. Međutim, neka preduzeća su u tom procesu najviše pažnje posvetila praćenju svojih zaposlenih. Ove nedelje, radio stanica Nacionalni javni radio objavila je da je od jedne radnice iz Bruklina zatraženo da na svoj lični računar instalira softver za praćenje miša i uslugu GPS lokacije koja će pratiti šta tačno radi i kuda se kreće tokom dana. Ta nova politika kompanije podstakla je da uzme nekoliko slobodnih dana i da traži drugi posao. Žena iz Minesote je takođe prijavila Nacionalnom javnom radiju da njena kompanija pravi nasumične video-snimke ekrana zaposlenih dok rade, pa čak koristi i veb kameru računara da bi tokom dana snimala i preuzimala slike zaposlenog.

Upotreba softvera za nadgledanje zaposlenih koji rade na daljinu dramatično se povećala, ali trend je otkrio nekoliko važnih pitanja o privatnosti zaposlenih i zakonitosti praćenja zaposlenih koji rade od kuće.

Da li je opravdano da se vrši nadzor nad zaposlenima?

Privatnost zaposlenih

Zabrinutost zbog narušavanja privatnosti je nedvosmislena: primenjivanje strogog praćenja zaposlenih, posebno na njihovim ličnim računarima, može otvoriti put ka normalizaciji takvog nivoa nadzora, a to bi moglo dovesti do još nametljivijeg nadzora nad radnim mestom zaposlenih koji rade od svojih kuća.

Brad Miler, izvršni direktor kompanije Awareness Technologies, koja je napravila softverski proizvod istog naziva da bi pomogao kompanijama da prate sve što zaposleni rade na svojim računarima, rekao je da se potražnja za softverom utrostručila otkad je pandemija korona virusa pogodila Sjedinjene Države i uvela novi oblik poslovanja od kuće. On, takođe tvrdi da se ljudi drugačije ponašaju i drugačije postupaju kad ih neko posmatra. „Mislim da će se ljudi, ako znaju da se to događa, ponašati bolje nego inače, jer svi se ponašamo bolje kad nas nego posmatra“, rekao je za radio-stanicu.
Međutim, radnica iz Bruklina pravi je primer negativne strane takvog postupka. Strogo nadgledanje može ugroziti moral zaposlenog i ukupnu produktivnost, a može čak i da podstakne radnike da traže posao na drugom mestu.

Da li je to legalno?

Nema mnogo zakonskih regulativa koje bi zaštitile privatnost zaposlenih koji rade na daljinu, mada su neke države, kao i sindikati, doneli propise koji regulišu koliki nivo nadzora nad zaposlenima može da se primenjuje. Iako američki Ustav štiti od nerazumnih pretresa i hapšenja, zaštita privatnosti zaposlenih korišćenjem kompanijinih sredstava i alata uglavnom ne spada u domen tih zakona.

Organizacije koje se bave zaštitom privatnosti kažu da je praćenje zaposlenih uglavnom u redu „sve dok vaš poslodavac za to ima razloga koji se tiču uspešnog poslovanja“, koji kompanijama daje mnogo mogućnosti da prate svoje zaposlene koji rade od kuće. Poslodavci koji nadgledaju svoju radnu snagu obično koriste softver za snimanje ekrana računara, evidentiranje pritiska tastera, praćenje pokreta miša i merenje vremena koje radnik provede u takozvanom „praznom hodu“, kada se ne nalazi pored računara. Prazan hod je, u stvari, neaktivno vreme kada se miš ne pomera, a tastatura se ne koristi. Većina poslodavaca, takođe, može da čita e-poruke i trenutne poruke koje im šalju i primaju ostali zaposleni.

Iako je popularnost softvera za praćenje zaposlenih relativno nova zbog pandemije, ulaganje u ove softverske alate može podstaći kompanije da nastave da ih koriste čak i nakon što pandemija prođe i kad se zaposleni vrate u kancelariju.

5850-vas-sef-se-pretvara-u-velikog-brata-dok-vi-radite-od-kuce