Velika Britanija na udaru kritika

Iako su svi viši zvaničnici sajber bezbednosnih službi Sjedinjenih Država upozoravali da će „Britanija narušiti privrednu i vojnu saradnju sa savezničkim državama ako bude koristila opremu kineske kompanije „Huavej“ za uspostavljanje sledeće generacije mobilne mreže 5G “ i, iako je Centralna obaveštajna agencija u poslednjem trenutku upozorila Veliku Britaniju da kineskog giganta finansiraju ogranci kineske vojske i obaveštajne službe, premijerka Tereza Mej je ipak odlučila da „Huavej“ neće biti isključena iz uspostavljanje mreže 5G , ali naglasila je da će postojati određena ograničenja. U kompaniji „Huavej“ vest je oduševljeno primljena. Odmah su se pojavile objave na društvenoj mreži Tviter kao što su „ 5G je 5G “ i „britanska premijerka se oglušila o naredbe Sjedinjenih Država i odobrila kineskom tehnološkom gigantu pristup svojoj mreži 5G “.

Član parlamenta Oven Paterson se upitao da li je to pametno, a njemu su se pridružili mnogobrojni protivnici takve odluke zabrinuti za bezbednost države, ali i zbog toga što je takva odluka podelila vladu. Prema mnogim izveštajima, rasprava o „Huaveju“ je podelila ministre u vladi Velike Britanije. Odmah posle objavljivanja vesti, ministar unutrašnjih poslova, ministar spoljnih poslova, ministar odbrane, ministar međunarodne trgovine i sekretar za međunarodni razvoj izrazili su zabrinutost zbog postupka Tereze Mej.

Član parlamenta Džordž Friman je na Tviteru oštro kritikovao odluku o saradnji sa kineskim gigantom objavivši da se pribojava da će se ispostaviti da je odluka loša i da će dovesti do problema u osiguranju bezbednosti strateških podataka i sklapanju poslovnih ugovora. Dodao je da je bivši premijer Australije pre nekoliko nedelja upozoravao na negativne strane saradnje sa kompanijom „Huavej“. Laburistički član i bivši ministar Endrju Adonis kaže da nikada ne bi dozvolio da „Huavej“ gradi deo mobilne mreže 5G u Britaniji zbog kineske spoljne politike i procesa međunarodne destabilizacije i dodao da je takav potez izuzetno rizičan.

Oni koji podržavaju odluku premijerke ističu da „Huavej“ nije dobila potpuno „zeleno svetlo“ jer je isključena iz stvaranja centralnih i suštinskih delova britanske mobilne mreže. Međutim, sveprisutna priroda nove 5G tehnologije zamagljuje granice između spoljnih i centralnih delova. „Ne možete samo malo da budete trudni“, napisala je na svom Tviter nalogu spisateljica Luiz Begšo. „Kod interneta stvari, ako je „Huavej“ negde, „Huavej“ je svuda.“ Stav Vašingtona je vrlo sličan. Bivši vođa torijevaca Jan Dankan-Smit je rekao da odluka dovodi do zatezanja odnosa između država i smatra da je procena premijerke vrlo loša i da bi na njenom mestu još jednom razmotrio odluku s obzirom na rizike koji su s njom povezani.
Predsedavajući britanskog komiteta za spoljne poslove Tom Tagendhat je odmah reagovao na vest koja se pojavila u sredu, i na svom Tviter nalogu napisao da će omogućavanje pristupa kompaniji „Huavej“ u britansku 5G infrastrukturu izazvati sumnje saveznika u sposobnost Britanije da osigura bezbednost podataka i narušiti poverenje koje je od suštinske važnosti za saradnju između država koje pripadaju alijansi „Pet očiju“ (savez između pet država engleskog govornog područja). Sigurno su sve ostale države imale dobar razlog da odbiju kineskog giganta.

Član parlamenta Demijan Kolins je upozorio da odluka Tereze Mej treba da izazove zabrinutost. „Ne bi trebalo da sklapamo ugovore sa kompanijama koje grade vitalnu digitalnu infrastrukturu kao što je 5G mreža ako nismo u potpunosti uvereni da te kompanije ne predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbednost.“ Drugi zvaničnici su rekli da je potez premijerke ogromna greška koja može da ugrozi pravilno funkcionisanje britanske infrastrukture od suštinske važnosti, od suštinske važnosti za bezbedno liberalno društvo i od presudne važnosti za alijansu „Pet očiju“. Odbacio je stavove da je odluka bila ekonomski motivisana.

To su tek neke kritike koje izražene u vezi sa odlukom Tereze Mej, dok je premijerka je već pod velikim pritiskom zbog debakla sa Bregzitom.
Čuju se i stavovi da je odluka loša, da joj nije prethodilo detaljno razmatranje, niti joj je posvećena pažnja koju zaslužuje i da je trebalo obratiti pažnju na upozorenja koja su stizala iz Sjedinjenih Država i Australije. Drugi član parlamenta je rekao da odluka, uprkos savetima ministara i saveznika, pokreće ozbiljna pitanja o interesima vlade i o tome kako će obezbediti mrežu. „Ne možete graditi bezbednost države na jeftinim osnovama. Postavlja se pitanje zbog čega je izabrana kompanija „Huavej“ kad i sama kaže da će tek za 5 godina osigurati bezbednost svoje opreme. Vlada odmah treba da nas uveri da nije dala prednost povoljnijoj ceni umesto bezbednosti.

Neki pozivaju Ameriku da sankcioniše sve one koji posluju sa kineskim gigantom i zaštite ih od Tereze Mej i kineskih obaveštajnih službi.
S druge strane, zvaničnici iz obaveštajnih službi saveza „Pet očiju“ kažu da ta alijansa nikad nije bila jača i pored različitih stavova u nekim domenima obaveštajnih službi. Novine u Sjedinjenim Državama vest iz Velike Britanije opisuju kao pobedu „Huaveja“ protiv američke borbe da onemogući ugradnju opreme za 5G mrežu u državama saveznicima Sjedinjenih Država.

5331-velika-britanija-na-udaru-kritika