Veštačka inteligencija pažljivo sluša kako kašljete

I može da vas uputi na aplikaciju koja će vas pregledati pre nego što odete na pravi pregled. Kad god bi se neko zakašljao u poslednjih nekoliko meseci, uglavnom bi se zabrinuo i uvek bi uznemirio ljude oko sebe koji su se pitaju da li se osoba zarazila smrtonosnim virusom или samo pročišćava grlo? Možda će uskoro odgovor na takvo i slična pitanja biti mnogo precizniji. Istraživači MIT-a razvili su sistem veštačke inteligencije koji može da prepozna napad kašlja koji je prouzrokovan opasnom zarazom kovida-19, čak i onda ako je osoba asimptomatski prenosilac virusa. Da bi se to postiglo, stručnjaci su razvili ogroman broj neuronskih mreža koje mogu da razlikuju suptilne promene koje ukazuju na uticaj novog korona virusa.

Jedna neuronska mreža otkriva zvukove povezane sa jačinom glasa. Druga osluškuje emocionalna stanja koja odražavaju neurološko slabljenje, kao što je pojačana zabrinutost или opadanje emocionalne percepcije. U međuvremenu, treća mreža meri promene u respiratornim funkcijama. Ako u sve to uključite i algoritam koji proverava degradaciju mišića (odnosno slabiji kašalj), dobićete potpuniju sliku o nečijem zdravstvenom stanju. Veštačka inteligencija je vrlo precizna u ranom testiranju. Pošto je naučni tim obučavao model na desetinama hiljada uzoraka kašlja i razgovora, tehnologija je tačno prepoznala 98,5 odsto kašlja kod ljudi kod kojih je potvrđeno da su oboleli od novog virusa dok je kod asimptomatskih slučajeva bila apsolutno nepogrešiva.

Sasvim je jasno da kod navedene tehnologije postoje određena ograničenja. Ona nije namenjena dijagnostikovanju bolesti kod simptomatskih slučajeva, jer oni mogu da imaju neke druge tegobe koje dovode do sličnog ponašanja. Ipak, iako moramo da priznamo da je navedena tehnologija izuzetno napredna, nikako ne bi trebalo da je koristimo za konačni zaključak o tome da li smo zaraženi или nismo. Tehnologija se ne zadržava samo na praznoj teorijskoj priči. Naučnici razvijaju aplikaciju koja će biti jednostavna za korišćenje, a mogla bi da se upotrebi kao alat koji bi služio za preventivni pregled. Ko zna, možda ćete, jednog dana, morati svakog jutra da se nakašljete u telefon da biste utvrdili da li je bezbedno da izađete iz kuće. Članovi naučnog tima čak nagoveštavaju da bi njihova tehnologija mogla da zaustavi ne samo ovu, već i sve buduće pandemije ako bi alat uvek bio uključen u pozadini i slušao vas, mada je takva situacija prilično neostvariva jer bi verovatno pokrenula mnogobrojna pitanja u vezi sa zaštitom privatnosti.

6043-vestacka-inteligencija-pazljivo-slusa-kako-kasljete