Вештачка интелигенција тихо прождире светску радну снагу

Дебата о аутоматизацији послова помоћу вештачке интелигенције

Захуктава се дебата око тога да ли ће вештачка интелигенција аутоматизовати послове. Противници вештачке интелигенције тврде да тим статистичким моделима недостаје креативност и интуиција људске радне снаге и да су због тога осуђени на специфичне задатке који се понављају. Међутим, такав песимистички став у основи потцењује моћ вештачке интелигенције. Док је аутоматизација послова помоћу вештачке интелигенције већ заменила око 400.000 радних места у фабрикама у Сједињеним Државама од 1990. до 2007. године, а планира се да замени још два милиона, вештачка интелигенција данас аутоматизује области у многим привредним гранама на много суптилнији начин.

Роботи у служби писања

Узмимо пример писања. Вештачка интелигенција може лако да генерише текст који се не разликује од оног којег је написао човек. Таква врста аутоматизације послова помоћу вештачке интелигенције замењује раднике тако да обичан посматрач то не може да примети. На пример, популарна апликација за писање текстова, Rytr, заснована на вештачкој интелигенцији има преко 600.000 корисника и сваким даном их је све више. Другим речима, преко пола милиона људи користи само Rytr да у потпуности или делимично аутоматизује своје писање. Процењује се да постоји нешто више од милион писаца широм света, који се све чешће надмећу са роботима који се не умарају, не треба их платити, а при том могу да генеришу неограничену количину садржаја. Последице таквог стања су озбиљне. Док се на почетку предвиђало да ће развој вештачке интелигенције оставити без посла раднике који се баве физичким радом или обављају послове који се понављају, сада видимо да ће и многе школоване људе који се, у овом случају, баве писањем садржаја, угрозити развој вештачке интелигенције.

Роботи у служби корисничке подршке

Међутим, споменути тренд није ограничен само на писање. Вештачка интелигенција, такође, аутоматизује послове у служби за кориснике, рачуноводству и низу других професија. Многе компаније користе вештачку интелигенцију да аутоматизују корисничку подршку. Купац веома честу ту промену не примећује, односно, не зна да ли разговара са биолошком интелигенцијом или машином. Све већи број корисничких услуга које покреће вештачка интелигенција има озбиљан утицај на радну снагу. Процењује се да се 85 процената интеракција са клијентима већ обавља без људске интеракције. Према Бироу за статистику рада, у Сједињеним Државама је запослено скоро три милиона радника у служби за кориснике. Многи од тих запослених су у опасности да буду замењени вештачком интелигенцијом. Када се такви послови аутоматизују, поставља се питање: „Шта ће се десити са отпуштеним радницима?“ Јасног одговора нема. Могуће је да ће многи од тих радника наћи нови посао у другим областима, али могуће је да ће остати незапослени и да ће се привреда борити да некако изађе на крај са њима. Таква ситуација покреће разговоре о универзалном основном дохотку, што значи да влада свим грађанима обезбеђује основни приход за живот, како би се надокнадио губитак посла због аутоматизације.

Роботи као преводиоци

Као што је свима познато, преводилачком послу већ одавно прети опасност од аутоматизације. Међутим, уз појаву великих језичких модела, људи преводиоци су у све већој опасности да буду замењени вештачком интелигенцијом. Истраживачки рад из 2020. године показао је да систем дубоког учења заснован на Трансформеру надмашује људске преводиоце. Та студија је значајна јер показује да преводиоци који поседују вештачку интелигенцију нису само добри, већ често и бољи од људских преводилаца. Штавише, пораст броја преводилаца заснованих на вештачкој интелигенцији вероватно ће имати негативан утицај на зараде људских преводилаца. Како превођење које обавља вештачка интелигенција постаје све чешће, потражња за људским преводиоцима ће се смањити, а њихове зараде ће сходно томе бити умањене. Док су многи економисти некада били забринути због утицаја који ће довести до смањења школоване и стручне радне снаге, надолазећи талас вештачке интелигенције ће имати још озбиљнији утицај на све секторе. У ствари, како извештава Forbs, аутоматизација послова помоћу вештачке интелигенције већ је главни покретач неуједначености прихода у Сједињеним Државама у последњих 40 година.

Роботи-програмери

Пре нешто више од годину дана, један члан групе који је тестирао бета верзију OpenAI је утврдио да би вештачка интелигенција једног дана могла да замени многе програмерске послове. У то време, компанија OpenAI још није објавила свој покретачки механизам за генерисање кода, Codex, који сада омогућава вештачкој интелигенцији да аутономно пише кôд на више језика. Иако је данашњи Codex прилично примитиван, не морате да будете пророк да бисте видели како се та технологија може користити за аутоматизацију многих програмерских послова у будућности. Пошто ће елигенција све боље разумети кôд и његово писање, ускоро ће достићи вештину програмера и коначно их надмашити у способности писања програма.

Последице аутоматизације послова помоћу вештачке интелигенције

Пре само две године, идеја да ће вештачка интелигенција аутоматизовати радна места која захтевају људске креативне способности сврставала се у домен научне фантастике или су се примери њене примене могли пронаћи у неколико предузећа која су рано почела да је користе. Сада, међутим, вештачка интелигенција постаје услов не само за напредак, већ и за опстанак многих предузећа. Другим речима, ако не користите вештачку интелигенцију, налазите се у неповољном сте положају. Главни разлог за то је тај што су велики језички модели, првенствено GPT-3 компаније OpenAI, постали много бољи у разумевању природног језика. Примери које смо навели само су врх леденог брега. Вештачка интелигенција аутоматизује послове у скоро сваком сектору и привреди. Иако би то могао да изгледа као разлог за узбуну, то је, у ствари, одавно застарела вест. Чињеница је да живимо у свету у коме машине вековима полако замењују људе. Права новост је темпо аутоматизације. Машине сада алармантном брзином постају брже, боље и јефтиније од људи. Због тога смо сведоци фундаменталних промена у привреди где машине почињу да обављају креативне послове људских бића. Усред могућности да се аутоматизују послови, појавио се нови талас стартап компанија које су усредсређене на вештачку интелигенцију и желе да уновче њен потенцијал. О тој златној грозници вештачке интелигенције сведоче милијарде долара ризичног капитала које су се улиле у стартап компаније последњих месеци. Само у трећем кварталу 2021. године, скоро 18 милијарди долара уложено је у компаније које се баве вештачком интелигенцијом, што представља рекордни ниво улагања. Такав прилив капитала је знак да инвеститори верују у потенцијал вештачке интелигенције и кладе се да ће она на крају аутоматизовати многе послове, стварајући вредност помоћу машина. У међувремену, требало би да се припремимо за будућност у којој вештачка интелигенција тихо прождире светску радну снагу.

6645-vestacka-inteligencija-tiho-prozdire-svetsku-radnu-snagu