Veštačka inteligencija ubrzano menja umetnost ratovanja

Pre nekoliko meseci, Vladimir Putin je izjavio: „Veštačka inteligencija je budućnost, ne samo za Rusiju već za celo čovečanstvo… Onaj koji preuzme vođstvo u ovoj sferi, vladaće svetom.“ Veštačka inteligencija i njoj srodne tehnologije biće pokretači četvrte industrijske revolucije, koju je Svetski ekonomski forum opisao kao „događaj koji svet nikad nije video“. Sve te tehnologije okupirale su ljudsku maštu. Međutim, jedna oblast je stalno u senci javne rasprave, a to je korišćenje veštačke inteligencije u domenu nacionalne bezbednosti i budućeg ratovanja. U okvirima državne bezbednosti i oružanih sukoba, veštačka inteligencija može obezbediti oslonac na tri glavna polja: unapređenje efikasnosti korišćenjem automatizacije i optimizacije; automatizacija ljudskih aktivnosti i sposobnost uticaja na ljudsko ponašanje personalizovanjem informacija i promenom postupka deljenja informacija.

Efikasnost – optimalna upotreba uz minimalno korišćenje resursa – je ključna. Kompanija Google je 2016. godine smanjila potrošnju energije za hlađenje centra za podatke za 40% koristeći neuronsku mrežu „ deep mind“. Ako bi vojni stručnjaci mogli da smanje izdatke za 40% održavajući visok nivo strateške nadmoći i operativne spremnosti, izuzetno vredni resursi bi mogli da se rasporede na dugoročnu izgradnju kapaciteta kao i za suzbijanje hronične bolesti demokratije, a to je stalni i sve veći finansijski teret odbrane i bezbednosti.

Osobenosti sadašnjeg i budućeg bojnog polja predstavljaju veliki izazov za moderne vojne snage. Savremena bojna polja postala su igrališta za žmurke, posebno otkad su se oružani sukobi u najvećoj meri premestili na gusto naseljena gradska područja. Moderne vojne snage imaju samo dve opcije: korišćenje vazdušnih snaga koje uzrokuje ogromne civilne žrtve ili korišćenje pešadije koje dovodi do velikih vojnih gubitaka.

Veštačka inteligencija može da promeni tu veoma skupu jednačinu. U kombinaciji sa velikim podacima i prediktivnom analitikom, mogla bi da pomogne armijama da utvrde obrasce, veze i anomalije u ogromnom broju podataka. Obrada slika bi mogla da pronađe neprijateljsku iglu u gradskom plastu sena, dok bi sabirni centri mogli automatski da kombinuju ogroman broj podataka iz različitih izvora i stvore analizu teritorije za snage na ratištu.

U sajber-prostoru, veštačku inteligenciju koriste i napadači i oni koji se brane. S obzirom na današnje stanje u sajber-bezbednosti, primena sistema veštačke inteligencije mogla bi da predstavlja prekretnicu. Nove generacije zlonamernih softvera i sajber-napada teško je detektovati pomoću konvencionalnih protokola sajber-bezbednosti, posebno ako i oni koriste veštačku inteligenciju. Mašinsko učenje omogućava odbrambenim sistemima da se prilagode tokom vremena, što predstavlja izvesnu prednost u odnosu na hakere. Sistemi zasnovani na veštačkoj inteligenciji mogu da izvrše kategorizaciju i istaknu određene napade na osnovu nivoa opasnosti. Sa takvom vrstom automatizacije, sasvim je sigurno da ćemo ubrzo prisustvovati sajber-ratovima mašina protiv mašina.

Iako bi roboti mogli bolje da obavljaju vojne zadatke nego ljudi, njihova apsolutna upotreba i dalje je prilično neostvariva, prvenstveno zbog toga što su im osnovne fizičke sposobnosti, kao što su hodanje i trčanje, prilično ograničene. Mnogo je verovatnije da ćemo videti „rojeve“ mikro-dronova sposobnih da izvrše raznovrsne zadatke, kao što su prikupljanje informacija, osvajanje kontrole nad vazdušnim prostorom ili lansiranje izuzetno preciznih mikro-projektila.

Konačno, veštačka inteligencija će osvojiti naklonost civila. Kompanije koje se bave oglašavanjem već koriste veštačku inteligenciju da bi poruke prilagodili korisnicima na osnovu njihovog prethodnog ponašanja i predviđenog budućeg. Štaviše, veštačka inteligencija može da kreira alternativnu istinu koja nema osnovu u realnim činjenicama. Programi koji se danas koriste mogu da prikažu događaje koji se nikad nisu odigrali manipulacijom postojećih vizuelnih slika i zvuka. Te mogućnosti su već iskorišćene da bi se uticalo na političko ponašanje i sasvim je izvesno da je borba za istinu tek na početku.

Brzi tehnološki napredak predstavlja veliki izazov za nacionalnu bezbednost, ali ima mnogo toga da ponudi. Možemo samo da se nadamo da će političari upotrebiti veštačku inteligenciju na najbolji mogući način.

4826-vestacka-inteligencija-ubrzano-menja-umetnost-ratovanja