Veštački inteligentan trener sad prati sve vaše PowerPoint prezentacije

Koliko vam se puta desilo da zastanete ili se zbunite dok pred slušaocima držite prezentaciju, jer možda niste dovoljno vežbali ili vas je odjednom obuzela trema. Takve greške više nećemo praviti u PowerPoint prezentacijama zahvaljujući treneru zasnovanom na veštačkoj inteligenciji.
Svojstvo je prvi put uvedeno 2019. godine na mreži, da bi sada bilo dostupno na svim platformama – Windows, Mac, iOS i Android. U režimu trenera (engl. coach mode) veštačka inteligencija pažljivo sluša vašu prezentaciju i daje vam savete o tome kako treba da podesite tonalitet glasa i kako bi trebalo da zvuči vaše izlaganje.

Na primer, opomenuće vas ako vrlo često koristite poštapalice, kao što su „ovaj“, „hmm“, „znači“ ili bilo koju drugu. Štaviše, trener će vas zamoliti da promenite tonalitet glasa ako zvučite suviše monotono. Neki korisnici su isprobali novo svojstvo na Android platformi i tvrde da osnovne funkcije u vezi sa rečnikom i tonom glasa sasvim dobro rade. Jednom prilikom je jedan korisnik, pomalo ljut, opsovao, a trener ga je odmah podsetio da bi trebalo izbegavati nedolično izražavanje.

Iz kompanije „Majkrosoft“ kažu da veštačka inteligencija pomaže onima koji spremaju prezentacije da pravilno izgovaraju reči. Naime, tehnologija je obučavana na uzorcima standardnog američkog engleskog, za sada, što znači da, ako se na nekom dijalektu reč drugačije izgovara, treba zanemariti savete trenera. Ako, ipak, mislite da reč ne izgovarate kako treba, Majkrosoft vam predlaže da saslušate kako je trener izgovara.

Kompanija je, takođe, predstavila i svojstvo koje vam pomaže da poboljšate držanje dok dajete prezentaciju, a sve to pomoću kamere. Trener može da prati vizuelni kontakt, koliko ste udaljeni od kamere, kao i koliki deo lica vam se vidi. Sve navedeno može biti vrlo korisno ako držite onlajn prezentaciju. Nažalost, izgleda da je to svojstvo, za sada, dostupno jedino na mreži i na stonim računarima.

Kad završite prezentaciju, trener vam podnosi izveštaj u kome je analizirana visina glasa, prosečna brzina izlaganja (koja se meri prema broju reči izgovorenih u minuti), originalnost (nije poželjno ponavljati iste izraze sa slajda više puta), a daje vam i predloge u vezi sa poboljšanjem izlaganja.
Svojstvo veštački inteligentnog trenera je već dostupno u svim PowerPoint aplikacijama, a nije vam potrebna ni pretplata na Office 365 da biste ga koristili. Ako često držite prezentacije, ovaj alat će vam biti od pomoći pri brušenju veštine prezentovanja. Dakle, ne morate više da okupljate porodicu i prijatelje da biste imali publiku dok uvežbavate izlaganje.

6311-vestacki-inteligentan-trener-sad-prati-sve-vase-xa-powerpoint-xa-prezentacije