Virtuelna stvarnost oživljava potopljene civilizacije

Ostaci drevnih gradova koji se nalaze na morskom dnu, spomenici izgubljenih civilizacija, mogli bi da se pojave pred našim očima zahvaljujući novim tehnologijama proširene stvarnosti. U Italiji se razvija nova izuzetna alatka koja će pomoći u navedenom procesu. Pre dve hiljade godina, sad poplavljena obalska oblast pored Napulja, bila je mondensko rimsko letovalište Baja. Danas morate da zaronite da biste videli ostatke luksuznih vila, a uskoro, doživljaj će biti još upečatljiviji ako sa sobom ponesete i tablet.

„Zahvaljujući sistemu koji razvijamo, ronioci će tačno znati svoj položaj pod vodom, što inače nije moguće jer GPS signali ne mogu da dopru ispod površine“, rekao je Fabio Bruno profesor stvaranja virtuelnih prototipova na Univerzitetu u Kalabriji.

Tablet koji je sigurno spakovan u vodootpornu futrolu, prikuplja zvučne signale sa podvodnih signalnih kula. Oni pomažu specijalnoj aplikaciji da precizno odredi položaj ronioca na mapi i da ga vodi kroz najzanimljivije podvodne znamenitosti – kao što je podni mozaik u potopljenoj rimskoj vili koji bi inače ostao sakriven pod peskom, što se roniocu neće desiti jer će znati gde treba da gleda.

„Na ekranu tableta možemo da vidimo mapu koja nam pokazuje gde smo, šta možemo da vidimo i šta podvodna ruševina predstavlja. Štaviše, prvi put smo omogućili upotrebu proširene stvarnosti pod vodom“, objasnio je profesor Bruno.

Aplikacija, koja je razvijena u okviru evropskog istraživačkog projekta iMARECULTUREVirtuelna stvarnost oživljava potopljene civilizacije, ponovo gradi vilu u tri dimenzije i prikazuje je na ekranu mobilnog uređaja tako da ronilac može da se kreće kroz virtuelni grad dok istražuje njegove potopljene ruševine.

QR kodovi se mogu smestiti na morskom dnu da bi turistima pružili još efektnije iskustvo. Međutim, pitanje je da li i oni koji se ne bave ronjenjem mogu imati koristi od tih alatki virtuelne realnosti. „Mnogi ljudi ne mogu da rone, prema tome, ne mogu da vide te podvodne relikvije niti da posete sva mesta. Zbog toga pokušavamo da, koristeći mnoge alatke virtuelne realnosti, približimo informacije mnogo opštijoj publici“, rekao je Dimitrios Skarlatos profesor fotogrametrije na Tehnološkom univerzitetu na Kipru i koordinator projekta iMARECULTURE.

U lokalnom arheološkom muzeju sada možete videti kako trodimenzionalna poseta funkcioniše na čvrstom tlu. Stereo uređaj koji posetilac stavlja na glavu vodi ga u realističan svet virtuelne stvarnosti. Možete da istražite nekad raskošne vile i virtuelno zaronite među ruševine, a da se uopšte ne pokvasite. Takvo iskustvo biće dostupno u muzejima, školama pa čak i u domovima.

„Zaista možete da se krećete u građevinama koje više ne postoje, možete da slušate priče o njima, možete da se sretnete sa ljudima iz njihove istorije – možete publici da pružite nezaboravno iskustvo, koje je neprocenjivo, a sad dostupno svima, jer čini mi se da nije toliko skupo“, rekla je profesorka kompjuterske grafike na Univerzitetu u Sarajevu Selma Rizvić.

Osim popularizacije istorijskog nasleđa, tehnologije virtuelne stvarnosti omogućile su istraživačima da razviju profesionalni simulator koji ljude može podučiti pravilnim tehnikama iskopavanja na podvodnom arheološkom lokalitetu.

„Želimo da podučimo obične ljude, ali i da obezbedimo alatku za buduće arheologe i kustose muzeja koja će im omogućiti da brže i lakše uče u kontrolisanom okruženju. Bilo bi izuzetno teško da nekoga podučavate ako morate da ga odvedete na podvodni lokalitet. Nadamo se da će uz ovu tehnologiju učenje i podučavanje biti mnogo efikasniji“, zaključuje Fotios Liarokapis profesor virtuelne i proširene stvarnosti.

5028-virtuelna-stvarnost-ozivljava-potopljene-civilizacije