Windows 11 i titlovi uživo

Ažuriranje 22H2 za Windows 11 uvelo je titlove uživo, što znači da možete da pravite titlove za sve svoje video-snimke, čak i one u kojima ne postoji nijedan program za takav postupak.
Titlovi uživo su nova funkcija u Windows seriji, koja je dodata u ažuriranju 22H2za Windows 11. Kada se funkcija omogući, računar će automatski generisati tekstualne natpise za skoro svaki video koji se reprodukuje na Windows 11 računaru; čak i video-zapise koji se prikazuju u izabranom pretraživaču.
Uputićemo vas kako da počnete da koristite titlove uživo na bilo kom video-snimku u operativnom sistemu Windows 11.
Kako da omogućite titlove uživo za audio i video-snimke
Da biste mogli da vidite titlove uživo za video-zapise, moraćete da omogućite alatku u operativnom sistemu Windows 11. To je nova funkcija koja se pojavljuje u ažuriranju 22H2, što znači da ćete moći da joj pristupite samo ako ste ažurirali kopiju Windows-a. Funkciju možete da omogućite na tri načina.
Idite na Settings > Accessibility > Captions i koristite prekidač da biste omogućili titlove uživo. Kada ih prvi put uključujete, to morate da uradite odavde, jer ćete, pored toga, morati da instalirate jezički paket.
Kada to obavite, možete da počnete da koristite titlove uživo tako što ćete kliknuti na prečicu na tastaturi Windows + Ctrl + L. Ona otvara traku za titlove uživo, čak i kad funkcija nije omogućena u podešavanjima.
Pojavljuje se i nova kontrola u Quick Settings na traci zadataka. Otvorite panel Quick Settings i kliknite na dugme Accessibility da biste je pronašli.
Kako se koristi traka za titlove uživo
Titlovi se prikazuju u posebnoj traci, a ne na vrhu samog videa. Možete da postavite traku sa titlovima tamo gde vam najviše odgovara.
Otvorite traku sa titlovima tako što ćete pritisnuti Windows + Ctrl + L prečicu na tastaturi. Traka će se otvoriti i lebdeti iznad svih drugih otvorenih prozora.
Možete da je pomerite tako što ćete da kliknete na nju i prevučete je na željenu poziciju.
Da biste je zakačili na vrh ili podnožje ekrana, kliknite na Settings (ikona zupčanika) > Position i izaberite opciju. Svi otvoreni prozori će biti pomereni da bi se oslobodio prostor.
U meniju u kojem se nalaze podešavanja postoje i opcije titlova, među kojima ćete pronaći filter za vulgarnosti za titlove uživo.
Pošto ne postoji dugme pomoću kojeg možete da minimizirate traku sa titlovima, nećete moći da je sakrijete, već morate da je zatvorite. U suprotnom, traka sa titlovima ostaje na ekranu i aktivna je, čak i ako zatvorite prozore u kojima se video reprodukuje.
Možete čak i svoj govor da ispišete na trakama, ako koristite povezani mikrofon. Da biste to mogli da uradite, uključite Include microphone audio u podešavanjima trake sa titlovima. Dok govorite u mikrofon, vaše reči će se pojaviti na ekranu.
Ako primetite da se titlovi ne pojavljuju brzo ili da postoji kašnjenje i neke smetnje, pokušajte da onemogućite sve intenzivne pozadinske aplikacije koje koristite.
Kako da promenite stil titlova uživo
Možete da promenite stil i boju teksta titlova, njihovu pozadinu, kao i boju i neprozirnost trake sa titlovima.
Otvorite Settings > Accessibility > Captions. Ispod prekidača koji omogućava Live Captions (titlove uživo), kliknite na dugme Edit u odeljku Caption Style.
Stil titlova možete nekako da nazovete. Naziv možete da izaberete iz padajućeg menija za stil titlova.
Izaberite element koji želite da izmenite u Text, Background ili Window koristeći kartice.
Zatim, možete da promenite opcije za svaki spomenuti element. Opcije će se razlikovati i uključuju stil fonta, neprozirnost, veličinu i efekte.
Ne morate da sačuvate novi stil titlova. Vratite se na prethodnu stranicu sa podešavanjima da biste ga videli u padajućem meniju u kome možete da obavite izbor.
Stilovima natpisa možete da pristupite iz menija podešavanja na traci za titlove.
Korišćenje titlova uživo u operativnom sistemu Windows 11
Funkcija titlovi uživo je verovatno napravljena da bi poboljšala pristupačnost onima kojima je to potrebno, ali ta funkcija će svima biti korisna. Možete da je koristite za praćenje govora na video-snimku dok radite nešto drugo. Možete čak i da koristite titlove da biste lakše skenirali sadržaj video-snimka u potrazi za važnim ključnim rečima.