Zakerberg podstiče Zapad da se suprotstavi opasnom kineskom pristupu regulisanja interneta

Mark Zakerberg je ponovo iskazao zabrinutost, ali i upozorenje na praksu koju koristi Kina pri regulisanju internet usluga. Vlasnik i direktor kompanije „Fejsbuk“ rekao je u ponedeljak da je zabrinut zbog toga što mnoge države planiraju da preuzmu kineski model interneta koji je označio kao „izuzetno opasan“. „Brinem se zbog toga što se upravo sada pojavljuju dva sasvim različita okvira koji se zasnivaju na sasvim različitim skupovima vrednosti“, rekao je Mark Zakerberg u razgovoru sa zvaničnikom Evropske unije Tijerijem Brentonom.

„Potpuno otvoreno vam kažem, postoji model koji potiče iz zemalja, kao što je Kina, i koje nastoje da podrže i neguju sasvim drugačije vrednosti od onih koje postoje u zapadnim zemljama, koje imaju izrazito razvijenu demokratiju“, rekao je Zakerberg. Rekao je da bi zapadne zemlje trebalo da se suprotstave kineskom pristupu demokratskom alternativom. Hvalio je reorganizaciju pravila i zakona o privatnosti koja je obavljena 2018. godine u Briselu i istakao da su te promene podstakle „Fejsbuk“ da promeni svoj pristup privatnosti podataka korisnika širom sveta.

Zakerberg je rekao da bi najbolji lek bio da zapadne zemlje uspostave jasni okvir koji bi mogao da se postavi kao standard širom sveta. Ovo nije prvo Zakerbergovo upozorenje na kinesku praksu. Prethodno je ukazao na cenzuru koja se sprovodi na kineskoj video-platformi TikTok, kada je tvrdio da aplikacija cenzuriše svako pominjanje protesta koji su prošle godine izbili u Hong Kongu.

„Zabrinut sam zbog toga što se takav model širi i na neke druge zemlje“, rekao je Zakerber u vezi sa stavom Kine po pitanju slobode interneta. „Mislim da bi najbolji lek bio da se uspostavi jasan okvir koji bi dolazio iz zapadnih demokratskih zemalja i koji bi mogao da postane standard koji bi se poštovao širom sveta.

Zakerberg i Brenton su razgovarali o mnogobrojnim temama, od toga kako društvene platforme postupaju i kako se bore sa dezinformacijama do rada državnih vlada. Direktor „Fejsbuka“ je rekao da je saradnja između tehnoloških kompanija i vlada neizbežna. „Smatram da postoje veliki problemi kada govorimo u uspostavljanju ravnoteže u rešavanju slobode govora i bezbednosti“, rekao je i dodao: „Mislim da tu ne postoji pitanje uspostavljanja i stvaranja bilo kakvih regulativa. Pitanje je, čiji će okvir slobode interneta dobiti podršku širom sveta.“

Kompanija je nedavno otkrila imena 20 članova Nadzornog odbora, nezavisnog tela koje može da nadglasa odluke koje je donela služba moderatora same kompanije, pa i samog Zakerberga ako se ne slaže sa odlukom Odbora. Kompanija je počela da označava dezinformacije u vezi sa korona virusom uz upozorenje da je takav sadržaj pogrešan. Zakerberg kaže da u 95 procenata slučajeva korisnici ne kliknu na takav sadržaj koji je obeležen kao dezinformacija.

Ipak, Brenton je Zakerbergu stavio do znanja da Evropska unija može da donese još zakona koji bi regulisali poslovanje tehnoloških giganata, a u vezi sa nekim drugim oblastima, recimo, u vezi sa tržišnom moći. „Ne treba da se mi prilagođavamo vama, nego vi treba da se prilagodite nama“, rekao je evropski komesar za unutrašnju trgovinu. „To je jednostavno tako. Mi smo demokratija.“

Pre pandemije korona virusa, Evropska unija je odlučila da se prvenstveno posveti regulisanju tehnologije, da napravi plan nadzora nad veštačkom inteligencijom i da pomogne evropskim kompanijama da iskoriste svoje industrijske podatke. „Glavni zadatak svakog direktora je da sasluša svačije mišljenje i onda donese odluku“, rekao je Brenton, nekada direktor francuskog „Telekoma“ – sada kompanija „Orange“ – i „Atosa“. Ipak, na kraju, za sve donete odluke biće odgovoran Mark i niko više.

5847-zakerberg-podstice-zapad-da-se-suprotstavi-opasnom-kineskom-pristupu-regulisanja-interneta