Zapisi na YouTube- u o kršenju ljudskih prava u Siriji u opasnosti

Građanski rat u Siriji je najbrutalniji konflikt modernog doba, ali i najviše sniman. Tokom sedam godina sukoba, stotine hiljada video-sadržaja koje su snimali amateri postavljeno je na YouTube.  Sirijski aktivisti strahuju da će svi zapisi biti obrisani pošto je mreža YouTube odlučila da blokira sve sadržaje koji prikazuju nasilje. Pošto je pre nekoliko meseci, gigant koji prikazuje video-sadržaje na mreži odlučio da primeni nova pravila i ukloni materijal koji podržava nasilje или terorizam, stotine hiljada zapisa o konfliktu u Siriji nestalo je sa mreže bez bilo kakvog upozorenja. Aktivisti napominju da su tako nestali ključni dokazi o kršenju ljudskih prava, a time onemogućeno svetu da se upozna sa strahotama koje su se dešavale. Pokušali su da pronađu alternativu, ali nisu uspeli jer ništa ne može da zameni tehničku infrastrukturu i globalni domet YouTube -a.

Pošto im YouTube služi kao knjiga u koju zapisuju svoju istoriju, grupa koja se bavi očuvanjem dokaza o zločinima počinjenim na obema stranama u konfliktu uspela je da u saradnji sa kompanijom vrati oko 20 kanala i 400.000 zapisa. Ipak 150.000 je i dalje u opasnosti jer ih YouTube i dalje pregleda i razmatra mogućnost da ih vrati na mrežu. Setimo se da je kompanija u junu počela da koristi mašinsko učenje da bi neprimerene video-sadržaje uklonila. Od tad je zatvoreno oko 180 kanala koji su imali veze sa Sirijom.

Aktivisti se nadaju da nije još sve izgubljeno, ali smatraju da su okolnosti veoma nepovoljne pošto ne mogu da pronađu alternativu za YouTube. Pojavile su se i ideje o stvaranju sopstvenog skladišta i platforme, ali za to su potrebna značajna finansijska sredstva. YouTube omogućava aktivistima da besplatno otvore lične naloge i obezbeđuje tehničke alatke koje im omogućavaju uređivanje, prevođenje i postavljanje sadržaja u bilo koje vreme. Portparol kompanije upućuje aktiviste kako da oblikuju podatke kad postavljaju video-sadržaje na YouTube, da ih ispravno označe kao dokumente koji prikazuju kršenje ljudskih prava i da obezbede širi kontekst. U međuvremenu, kompanija radi na poboljšanju mašinskog učenja.

Svi se nadaju da će napori obe strane uroditi plodom i da grafički zapisi nasilja neće nestati jer bi tako nestali i dokazi o strašnim zločinima počinjenim tokom sedam godina sukoba.

4548-zapisi-na-xa-youtube-xa-u-o-krsenju-ljudskih-prava-u-siriji-u-opasnosti