Zbog čega korisnici mrze novi dizajn YouTube-a

Novo ažuriranje YouTube-a donelo je više štete nego koristi. Navešćemo četiri glavna razloga zbog kojih se korisnicima ne dopada novi dizajn YouTube-a.
Kad je platforma YouTube predstavila novi dizajn, korisnici nisu bili posebno oduševljeni. Iako je novi izgled doneo neke zanimljive promene i karakteristike, većina se žali da im je sve to umanjilo kvalitet iskustva na YouTube-u.
Najveći problem je to što su se korisnici suočili sa mnogim problemima posle spomenutog ažuriranja. Prenećemo vam neke njihove utiske.
Platforma YouTube predstavlja novi dizajn
U oktobru 2022. godine, platforma je najavila da priprema novi dizajn koji uskoro treba da se pojavi. Pri predstavljanju novog ažuriranja, nadležni za takve promene su rekli da je „postojala želja za čistijim i življim dizajnom koji bolje predstavlja ono čime se bavimo“. Pored novog dizajna, platforma je, takođe, unela mnogo drugih sjajnih funkcija, uključujući ambijentalni režim, zumiranje prstima i preciznije traženje.
Sve te promene i funkcije namenjene su poboljšaju korisničkog iskustva u aplikaciji YouTube. Međutim, čini se da su sve te promene donele više štete nego koristi.
Zašto korisnici mrze novi dizajn YouTube-a
Samo da napomenemo da mnogi uglavnom nisu oduševljeni kada velike platforme menjaju svoj korisnički interfejs. Međutim, korisnici širom interneta, posebno na Twitter-u i Reddit-u, imaju sasvim određeno mišljenje o svim spomenutim promenama na YouTube-u. Navešćemo neke od najčešćih razloga koji su navedeni za negativan stav prema novom dizajnu.

 1. Video-snimci se ne prikazuju ako je istorija gledanja isključena
  Neki korisnici vole da pauziraju istoriju gledanja na YouTube-u iz više razloga. Možda ne žele da dobiju preporuke ili žele da spreče YouTube da prati njihove aktivnosti. Ranije to nije pravilo probleme, ali neki korisnici su primetili da je posle uvođenja novog dizajna, platforma dodala nova ograničenja.
  Neki korisnici su napomenuli da aplikacija YouTube neće prikazati nijedan video na svom feedu bez obzira na to koliko su puta zatvorili i otvorili aplikaciju. Umesto toga, videli su poruku u kojoj se kaže da je njihova istorija gledanja isključena i da bi trebalo da je uključe da bi dobili personalizovane preporuke. U suštini, ako ne dozvolite YouTube-u da prati vašu aktivnost, nećete moći da dobijete nijednu preporuku.
 2. Korisnici ne mogu da pristupe preuzetim video-zapisima
  Jedna od prednosti pretplate na YouTube Premium je i ta što možete lako da preuzmete YouTube video-zapise pomoću nekoliko jednostavnih koraka.
  Međutim, neki korisnici su se požalili da su video-zapisi koje su preuzeli sa YouTube-a postali nedostupni i to bez nekog određenog reda i redosleda. Do sada je to najčešći problem sa kojim se korisnici suočavaju, ali ne postoji način da se to reši.
 3. Mnoge funkcije nasumično prestaju da rade
  Kad se uvodi novi dizajn, sasvim je uobičajeno da se na početku pojavi nekoliko grešaka i problema. Međutim, novi YouTube dizajn doneo je mnogo problema sa kojima korisnici ne mogu da se izbore.
  Prvo, ponekad ne možete da izaberete kanale iz rezultata pretrage, zbog čega je svrha traženja onog što vam je potrebno u potpunosti bespredmetna.
  Štaviše, neki korisnici su se žalili da ne mogu da vide odgovore. Drugi su primetili da ne mogu da gledaju YouTube Shorts. Mogu da im pristupe i promene Shorts, ali video-snimci se ne reprodukuju.
  U svemu tome postoji i dobra vest, a to je da se platforma verovatno već posvetila ispravljanju najčešćih grešaka i rešavanju problema, a korisnicima preostaje jedino da sačekaju i budu strpljivi do nekog novog ažuriranja.
 4. Više ne možete da sortirate video-zapise počevši od najstarijih
  To nije problem koji se nedavno pojavio. Platforma YouTube pokušava da se otarasi opcije „sortiraj od najstarijeg“ na YouTube kanalima od početka 2022. godine, a sa ovim novim ažuriranjem, izgleda da niko više ne može da koristi tu funkciju, ni na mobilnom uređaju niti na stonom računaru.
  Sada možete da sortirate video-snimke samo prema Nedavno otpremljenim i Popularnim, što prilično otežava pronalaženje starijih video-snimaka vaših omiljenih YouTube stvaralaca.
  Platforma još usavršava novi dizajn
  Nema sumnje da je novi dizajn YouTube-a doneo mnogo problema. Iako se mnogima dopada, još uvek postoji mnogo problema koji narušavaju korisničko iskustvo širom sveta. Nadamo se da će YouTube uskoro rešiti te probleme. Ako ne, možda ćemo morati da počnemo da tražimo neke alternative.