Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Predstavlja se MSIX, jedan instaler za sve Windows aplikacije

Novi Microsoftov program za instalaciju konačno spaja Win32 i Windows Store aplikacije. Izgradnja instalacionih programa je na Windowsu bila komplikovana. Sve je zavisilo od toga koji alat za instalaciju koristite i kako se vaš kôd distribuira. Da li ste mogli da spakujete izvršni fajl u Zip fajl, ili da koristite starodrevni XCOPY? Stvari su postale jednostavnije kada je Microsoft predstavio Windows Installer i njegov standardni MSI format. Kada je stigao Windows Store i potpuno novi model aplikacija u operativnom sistemu Windows 8, stvari su se promenile. Kao rezultat toga, imali smo dva načina postavljanja koda, i dva različita načina za izvršavanje koda. MSI aplikacije ostaju podrazumevane za stoni računar, dok je novi APPX format potreban za aplikacije Windows Store. Aplikacije za Windows Store su se takođe izvršavale u drugačijem kontekstu nego stone aplikacije, sa novim karantinom (engl. sandbox) koji smanjuje rizik da zlonamerni softver ugrozi sistem. Projekat Centennial Desktop Bridge premostio je tu podelu, dovodeći stone aplikacije u Windows Store, omogućavajući im pristup nekim novijim API-jima UWP-a i podržavajući jednu ograničenu verziju APPX karantina.

Опширније...

Prvi pogled: Office 2019 - najverovatnije nove funkcije

Microsoft je prilično tajanstven o tome šta stiže u Officeu 2019, ali funkcije koje su se pojavile u Officeu 365 pružaju nagoveštaje. Istražujemo najverovatnije dopune za Office 2019. Približava se vreme za sledeću značajnu reviziju Office verzije koja nije pretplatnička. Očekuje se da će Office 2019 biti objavljen u drugoj polovini ove godine. Microsoft to naziva "večnom" verzijom Officea jer za nju plaćate jednokratnu naknadu i posedujete je zauvek, a ne dobijate nadogradnje sve dok se ne objavi sledeća glavna verzija. To je razlika u odnosu na Office 365, koji zahteva mesečnu ili godišnju pretplatu i stalno se ažurira. (Za više detalja o različitim verzijama Officea, zajedno sa očekivanim licencama za Office 2019, vremenom izdanja, podržanim verzijama Windowsa i još više, pogledajte "Najčešća pitanja: Office 2019 stiže, evo šta treba da znate, na adresi https://www.computerworld.com/article/3229906/software-productivity/Office2019-is-coming-heres-what-you-need-to-know.html.")

Опширније...

Microsoftov alat Visual Studio Code je sada deo Python distribucije Anaconda

Microsoft nastavlja da reklamira svoje alate za razvoj za veštačku inteligenciju, najnovijom objavom da se VS Code isporučuje kao deo distribucije Anaconda Python. Microsoft nastavlja sa nastojanjima da proučavaocima podataka nametne svoje alate za razvoj. Počevši od danas, 15. februara, Microsoftov jednostavan editor Visual Studio (VS) Code se šalje kao deo distribucije Anaconda Python. Python se uglavnom koristi kao jezik veštačke inteligencije (VI) (engl. AI - artificial intelligence). A Anaconda je vodeća distribucija za Python. VS Code može da se instalira istovremeno sa Anacondom i uključuje posebne funkcije izričito za korisnike Anaconde. Ovo nije prvi pokušaj Microsofta da opslužuje Python zajednicu. Već postoji zvanično proširenje Pythona za VS Code i podrška za Python u Azure Machine Learning Studio i u SQL Serveru. Prošle godine je Microsoft predstavio Visual Studio Tools for AI i Visual Studio Code for AI - oba su deo njegovog kompleta za mašinsko obučavanje sa kodnim imenom "Open Mind Studio". U 2016. godini zvaničnici Microsofta opisali su Open Mind Studio kao "vizuelni studio za mašinsko obučavanje ". VS Code je Microsoft-ov međuplatformski editor, lak za rad, koji radi na Windows-u, MacOS-u i Linuxu. Microsoft je otvorio izvorni kôd VS Code u 2015. godini.

Windows 10 kalendar ažuriranja (i povlačenja): Označite ove datume

Microsoft objavljuje nove verzije operativnog sistema Windows 10 određenim rasporedom - i isto tako redovno objavljuje povlačenje podrške za starije verzije. Evo svih datuma koje treba znati do povlačenja Windowsa 7 u 2020. godini. Prelaskom Microsoft-a na Windows-as-a-service (WaaS) za Windows 10 smišljen je cikličan, predvidiv raspored izdavanja verzija i rokove prekida podrške za Windows 10. Iako potrošači mogu u suštini da ignorišu svaki raspored - Microsoft odlučuje kada se njihovi uređaji nadograđuju - poslovni korisnici i IT osoblje treba u kalendaru da obeleže važne predstojeće događaje. Da biste držali korak sa rasporedom za WaaS 10,obeležite sledeće datume.

Опширније...

Jesenja ažuriranja za Windows 10: Da li treba odmah prihvatiti nova svojstva?

Stigla su nova ažuriranja operativnog sistema Windows 10. Obiluju novim poboljšanim svojstvima, kao i novim bezbednosnim opcijama koje treba da zaštite sistem od zlonamernih programa. Treba li ih odmah instalirati? Pre malo više od dve godine, Microsoft je konačno uspostavio pravilan ritam predstavljanja ispravki za Windows 10. Ovogodišnje jesenje ažuriranje (inače, zvanični naziv je verzija 1709) stiže danas na personalne računare preko servisa Windows Update i uskoro će biti raspoloživa za preuzimanje na svim uobičajenim mestima. Ovo je četvrto ažuriranje za nešto malo više od dve godine. Predstavljanje ažuriranja nastaviće se istim tempom uz nove ispravke svojstava (u osnovi će to biti potpuno ažuriranje) koje će se pojavljivati dva puta godišnje.

Опширније...

Šta je to SaaS? Moderan način za izvršavanje softvera

Era instaliranja softvera sa CD-a ili sa servera računskog centra se približava svom kraju, pošto softver isporučen preko interneta čini aplikacije dostupnim bilo gde, bilo kada. Jedan od najpopularnijih oblika računarstva u oblaku je softver kao usluga (SaaS - Software as-a-Service), definisan kao model distribucije softvera u kojem provajder usluga ugošćava aplikacije za kupce i čini ih dostupnim ovim korisnicima putem interneta. SaaS je jedna od tri glavne kategorije usluga u oblaku, zajedno sa infrastrukturom kao uslugom (IaaS - Infrastructure as a Service) i platformom kao uslugom (PaaS - Platform as a Service).

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079