Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Zbogom, Internet Explorer. Pretraživač se danas povlači

Logo Microsoft Internet Explorer se projektuje na ekranu tokom Microsoft Xbok E3 brifinga za medije u Los Anđelesu, 4. juna 2012. Od srede, 15. juna 2022., Microsoft više neće podržavati nekada dominantni pretraživač koga legije veb surfera vole da mrze, a neki još uvek tvrde da ga obožavaju. Autorska prava: AP Photo/Damian Dovarganes, File Internet Explorer se konačno odbacuje.

Опширније...

Microsoft predstavlja Loop — i novi Office dokument za saradnju

Izgrađena na platformi Fluid Framework, Microsoft-ova aplikacija Loop stiže kao odgovor na ponude startapova kao što su Coda i Notion i njihove dokumente za saradnju „sve u jednom“ . Iako je malo verovatno da će već sada zameniti tradicionalne Office dokumente, Loop je predpregled „post-Office“ sveta. Microsoft je ove nedelje predstavio novu aplikaciju za produktivnost, Loop, koja kombinuje elemente dokumenata, tabela i aplikacija za prezentacije u jedinstvenom prostoru za saradnju. „Tehnologija je zapravo Microsoft-ova vizija za budućnost Office-a, razbija krute granice između različitih tipova formata fajlova, omogućava da se sadržaj razgradi u modularne komponente koje se lako mogu deliti između aplikacija, što olakšava zajedničko kreiranje sadržaja,“ rekla je Angela Ashenden, glavni analitičar u CCS Insight-u.

Опширније...

Kome je uopšte namenjen Windows 11?

Iako se nudi potrošačima, Windows 11 u suštini pomaže preduzećima da zaštite osetljive podatke. Ozbiljno, za koga je Microsoft razvio Windows 11? Samo za ljude koji vole centriranu liniju poslova? Samo za ljude kojima ne smeta da „oduče“ kako se ulazi u menadžer zadataka? Možda nije, ali tvrdim da Windows 11 nije dizajniran za vas i mene. Umesto toga, dizajniran je za preduzeća, vlade, škole i druge subjekte sa kojima sarađujemo. Napravljen je da bi se osiguralo da osetljive informacije mogu da se zaštite.

Опширније...

Najbolji softver otvorenog koda u 2021

InfoWorld-ove nagrade Bossie 2021 za najbolji softver otvorenog koda su za razvoj softvera, DevOps, analitiku podataka i mašinsko učenje. Novac ne raste na drveću, ali raste u GitHub skladištima. Projekti otvorenog koda prave najvredniji i najsavršeniji softver na planeti, besplatno raspoloživ, pa drastično obara troškove informacione tehnologije za sve kompanije. Ako vas zanima najnoviji i najnapredniji softver, potražite ga u projektima otvorenog koda.

Опширније...

Šta je novo u paketu Office 2021?

Novo izdanje približava verziju Microsoft Office-a bez pretplate onome što je dostupno sa Microsoftom 365 ili Officeom 365 - ali samo delimično. Dve nedelje nakon što je objavljen Office LTSC 2021, nova verzija bez pretplate njihovog kancelarijskog paketa za preduzeća, Microsoft je objavio Office 2021 za potrošače, studente i mala preduzeća. Verzije Office 2021 za preduzeća i za potrošače imaju sličan skup novih funkcija. Pre nego što pređemo na te nove funkcije, pogledajmo razlike između verzije Microsoftovog paketa Office za pretplatnike i verzije za one koji nisu platnici. Microsoft već godinama forsira pretplatničku verziju svog kancelarijskog paketa - poznatu kao Office 365 ili Microsoft 365, u zavisnosti od licence – više nego verziju bez pretplate, koju naziva „večitom“ verzijom sistema Office. Pretplatnici na Office 365/Microsoft 365 plaćaju stalne naknade za korišćenje softvera, dok kupci večite verzije plaćaju jednokratnu naknadu i poseduju je zauvek.

Опширније...

Kako se Jamf uklapa u okruženje upravljanja uređajima u preduzeću

Da li bi za upravljanje Apple uređajima vaše kompanije trebalo da razmotrite Jamf? Evo šta treba da znate.

Ranije ovog leta, Jamf - kompanija iz Mineapolisa posvećena premošćavanju jaza između Apple uređaja i tržišta za preduzeća / obrazovanje - pokrenula je uspešnu IPO (prvu javnu ponudu deonica) uprkos pandemiji. Pošto je zauzela nišu, kompanija se pojavljuje kao pružalac usluga upravljanja rešenjima koja u poslu (i obrazovanju) preuzimaju funkciju tamo gde Apple prestaje kada su u pitanju Mac, iPad i iPhone telefoni. Kao što sam napomenuo pre dve godine, Jamf de facto zamenjuje Appleov tim za podršku preduzećima, stavljajući snažan naglasak na interakciju sa svojim kupcima.

Опширније...