Ја страшно волим рачунаре…

Ја страшно волим рачунаре, али ми родитељи саветују да упишем неки од државних факултета јер је њихова диплома призната и пружају боље знање.

Нажалост, и ово је једна од великих заблуда која је и даље присутна, првенствено због недовољне обавештености. Не постоји државни факултет на коме се студира рачунарство као основна дисциплина. Државни факултети на којима се рачунарство студира у неком виду, организују наставу на одсецима, смеровима и слично, али то није њихова основна делатност. Уосталом, пођите од назива факултета, или назива дипломе, па ћете тачно знати шта се тамо заиста студира. Као последица тога, студенти који заврше неки од смерова поменутих факултета морају додатно и самостално да уче непосредно након дипломирања. Због тога они губе време, пропуштају добре прилике за посао, а на крају ипак остају – самоуки.

Не постоји аутоматизам признавања диплома, ни код нас, ни у свету. Сви факултети са дозволом за рад у Србији изадају јавну исправу – диплому, иза које стоји држава. Међутим, неки послодавци се задовољавају дипломом, други траже и списак положених испита, док трећи захтевају додатне тестове пре него што вас приме на пробни рад. Ово важи и за државне и за приватне факултете. Уколико желите да се запослите у предузећима које зарађују новац (већа зарада и за вас), најважније је знање које поседујете. Па пођите од тога, да ли бисте ви запослили некога зато што има ту и ту диплому, или зато што одлично зна да ради посао који ће вама увећати профит? Наравно, уколико желите да радите тамо где се троши новац (мања зарада за вас), можете да гледате на диплому са више формализма – вероватно ће то да уради и Ваш послодавац.

Коначно, када се опредељујете за факултет, одлучите се за онај који ће вам пренети такво знање које ћете моћи добро да уновчите. Одаберите решење где ће се инвестиција у сопствено образовање (утрошено време и уложени новац) најбрже исплатити.

261-ja-strasno-volim-racunare