Ja strašno volim računare…

Ja strašno volim računare, ali mi roditelji savetuju da upišem neki od državnih fakulteta jer je njihova diploma priznata i pružaju bolje znanje.

Nažalost, i ovo je jedna od velikih zabluda koja je i dalje prisutna, prvenstveno zbog nedovoljne obaveštenosti. Ne postoji državni fakultet na kome se studira računarstvo kao osnovna disciplina. Državni fakulteti na kojima se računarstvo studira u nekom vidu, organizuju nastavu na odsecima, smerovima i slično, ali to nije njihova osnovna delatnost. Uostalom, pođite od naziva fakulteta, ili naziva diplome, pa ćete tačno znati šta se tamo zaista studira. Kao posledica toga, studenti koji završe neki od smerova pomenutih fakulteta moraju dodatno i samostalno da uče neposredno nakon diplomiranja. Zbog toga oni gube vreme, propuštaju dobre prilike za posao, a na kraju ipak ostaju – samouki.

Ne postoji automatizam priznavanja diploma, ni kod nas, ni u svetu. Svi fakulteti sa dozvolom za rad u Srbiji izadaju javnu ispravu – diplomu, iza koje stoji država. Međutim, neki poslodavci se zadovoljavaju diplomom, drugi traže i spisak položenih ispita, dok treći zahtevaju dodatne testove pre nego što vas prime na probni rad. Ovo važi i za državne i za privatne fakultete. Ukoliko želite da se zaposlite u preduzećima koje zarađuju novac (veća zarada i za vas), najvažnije je znanje koje posedujete. Pa pođite od toga, da li biste vi zaposlili nekoga zato što ima tu i tu diplomu, ili zato što odlično zna da radi posao koji će vama uvećati profit? Naravno, ukoliko želite da radite tamo gde se troši novac (manja zarada za vas), možete da gledate na diplomu sa više formalizma – verovatno će to da uradi i Vaš poslodavac.

Konačno, kada se opredeljujete za fakultet, odlučite se za onaj koji će vam preneti takvo znanje koje ćete moći dobro da unovčite. Odaberite rešenje gde će se investicija u sopstveno obrazovanje (utrošeno vreme i uloženi novac) najbrže isplatiti.

261-ja-strasno-volim-racunare