Теме семинара 2023

Примена Ардуино система

Никола Тасић, Емир Имамовић, РАФ

На овој радионици описаћемо Ардуино уређаје тј. системе, као и намену Ардуино система. Након тога направићемо демонстрацију Ардуино уређаја и дати објашњење функционисања уређаја.

,,Zero Knowledge“ докази у блокчејну и шире

Лазар Травица, Trapesys

У оквиру овог предавања упознаћемо се са ZKP технологијом, са фокусом на различите примене.

Примене ZKP које ћемо обрадити:
– доказивање порекла софтвера
– доказивање идентитета
– скалирање компјутерских система
– скалирање блокчејн мрежа

Циљ предавања је да упозна слушаоца са могућностима ове технологије и подстакне даље самостално истраживање.

Motion Graphics у различитим медијима

Проф. др Растко Кукић, РАФ

Motion Graphics је хибридна област анимације настала комбинацијом графичког дизајна, анимације и видеа, Предавање подразумева упознавање историјског развоја области, анализирање карактеристика оваквог начина изражавања и различитих елементима које ова област подразумева, као и њихове међусобне интеракције. Путем пројекције примера, учесници ће имати прилику да се упознају са применом Motion Graphics секвенци у различитим медијима: филму, телевизији, вебу, позоришту и другим медијским облаастима.

Тестирање софтвера

Јелена Николић, Levi9

Предавање ће дати одговоре на питања шта је тестирање, зашто је тестирање софтвера неопходно и веома битно, које су то софтверске катастрофе које су се догодиле током историје јер софтвер није био добро истестиран (apple мапе нису радиле како треба, 3000 затвореника у Америци је пуштено раније), како је настала реч ‘bug’ и која је улога тестера. Биће представљено 7 тест принципа, тест нивои и процеси, као и типови тестирања (Мануелно vs Аутоматско, Security, тестирање перформанси).

Од игре до продукције

Иван Петровић CEO, Insightful

У овој краткој презентацији имаћете прилику да чујете како изгледа пут програмера од раних дана учења програмирања, када је код писан и оптимизован за извршавање, чему такво искуство може служити, и како се временом то мења ка коду који спреман за продукциона решења (оно што заправо крајњи корисници користе) до усавршавања и постајања архитекте софтверских решења. Проћи ћемо кроз неке главне фазе и прекретнице, и како можете прескочити неке дечије грешке током школовања.

Шта после ChatGPT-a?

Проф. др Младен Станојевић, РАФ

ChatGPT је постигао огроман успех у области вештачке интелигенције, као систем који је у стању да користи огромну количину информација у природном језику да би пружала одговоре на питања, chat-овала или генерисала програмски код или неку причу. Иако ChatGPT у овој области постиже резултате који се могу поредити са способнистима људи, још увек смо далеко од испуњења почетног циља вештачке интелигенције, а то је да се све људске способности могу изводити на оном нивоу на коме то људи раде. Разлог пре свега лежи у томе што су, у немогућности да остваре тај првобитни циљ, истраживачи у области вештачке интелигенције поделили вештачку интелигенцију у већи број области као што су визуелни системи, обрада природних језика, решавање проблема, закључивање, игре, итд. у покушају да проблем поједноставе и реше. Иако су у одређеним областима успели да реше проблеме, решења у тим области су се у међувремену толико удаљила, да је постало немогуће интегрисати их да би се остварио систем који би задовољио почетни циљ вештачке интелигенције. Да би било могуће остварити овај циљ, неопходно је разумети принципе на којима ради људски мозак, а онда на бази тих принципа реализовати одговарајући систем.

Направите своју прву онлајн продавницу

Александар Арнаутовић, TX Services

Научите како да направите своју прву онлајн продавницу без претходног знања програмирања.

Феномен малог света

Проф. др Снежана Поповић, РАФ

Предавање даје одговор на питање: Да ли су сви људи на свету заиста повезани кроз само шест корака? Шест степени раздвајања је идеја да су сви људи шест или мање друштвених веза удаљени једни од других. Као резултат тога, може се направити ланац „пријатељ од пријатеља“ за повезивање било које две особе на свету у највише шест корака. Ова идеја позната је и као феномен малог света и иза ње стоји теорија графова и проналажење најкраћег пута између 2 чвора у мрежи.

Увод у blockchain: Како ова технологија може променити начин на који живимо и радимо

Бранко Виторовић, Backend Engineer, Decenter

На овом предавању ћемо дефинисати неке од кључних појмова и загребати површину децентрализованих технологија као што су blockchain и криптовалуте, шта оне могу да ураде и зашто су значајне за web3.

Кроз примере ћемо приближити идеју, функционисање, предности и мане наведених технологија.

Вештачка интелигенција и неуронске мреже и примене у медицини

Проф. др Јелена Васиљевић, РАФ

На предавању ће бити представљене основе Вештачке интелигенције и Неуронских мрежа и основне методе и алгоритми који се користе данас.
Биће речи уопштено о применама али са посебним освртом на примене Неуронских мрежа, роботике и свеукупно вештачке интелигенције и интелигентних система у медицини као помоћ лекарима и пацијентима.

Како да тестирам свој програм?

Јелена Симић, Михаил Јованоски, Милан Дошлић и Сава Ивковић, група студената Рачунарског факултета

Своје програме можемо да тестирамо ручно, покренемо, унесемо тражене податке и видимо да ли програм ради то што треба. Ово се зове ручно или мануелно тестирања. Шта када хоћемо да проверимо како нам програм ради за више различитих случајева и улазних података? Да ли можда програм ради оно што не треба да ради? Шта када треба неки други програм да провери да ли наш програм ради, а не човек?

На овој радионици видећемо како тестирање може да се аутоматизује. Тестираћемо операције написане у програмском језику Java, писаћемо јединичне тестове коришћењем јунит библиотеке.

Метаверзуми

Проф. др Душан Вујошевић, РАФ

Концепт метаверзума израња из искуства компјутерских игара прављења светова. Корисницима нуди читав низ нових могућности у интеракцији човека са рачунаром, укључујући хибридну стварност, растегнуту стварност и хиперперсонализацију. Предавање ће се дотаћи уређаја за учествовање у метаверзуму и апликација за развој градивних елемената метаверзума. Биће представљени и неки од актуелних метаверзума који обећавају.

Од образовања до каријере у гејмингу

Стефан Мојсиловић, Research Engineer, Нордеус

Предавање “Од образовања до каријере у гејмингу” Стефана Мојсиловића, Research Engineer-а у Нордеусу, пружиће преглед развоја у образовању које води ка запослењу, даљем развоју као и о битним елементима тог пута. Током предавања причаће се о бенефитима формалног образовања и како оно доприноси раду у фирми попут Нордеуса. Такође, причаћемо о улогама које чине Нордеус, шта те улоге подразумевају и могућностима које Нордеус пружа.


1 thought on “Теме семинара 2023”

Comments are closed.

6247-teme-seminara-2021