РАФ-ОВЦИ УБЕДЉИВО НАЈБОЉИ НА ПРВОМ RAF HAKATONU

Децембар, 2019.
На Првом RAF Hakaton-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Kmice кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић.
Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Hakaton-у. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.
Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.
Победнички тим је на овај задатак одговорио на занимљив начин. Осмислили су Милениалдо платформу која служи за анкетирање људи, најчешће миленијалаца, путем Instagram сторија. Платформа спаја агенције за истраживање тржишта са инфлуенсерима на Instagram-у и тако омогућава агенцијама да таргетирају групе људи које су им потребне за анкете. Са друге стране платформа омогућава инфлуенсерима алтернативни вид зараде.

„Због великог броја активних корисника и њихове активности на Instagram друштвеној мрежи, нека истраживања могу бити веродостојнија. То можемо закуључити из податка који говори да је Instagram тренутно најпопуларнија друштвена мрежа на интернету са преко 500 милијарди сторија сваког дана. Такође платформа решава проблем циљне групе млиенијалаца, тако што процес анкетирања прави занимљивијим од постојећих начина. Велика предност анкета на Instagramу је то што се анкета може накнадно допунити, а да то притом нема значајан утицај на расипање циљне групе коју анкетирамо.“ – закључио је Вукоман Стојановић, члан Кмице тима.

IMG_0310.JPG Првопласирани Kmice тим – Стефан Бургић, Вукоман Стојановић, Душан Здравковић и Миљан Текић

Другопласирани тим RAFx осмислило је решење које чини систем за препоруку групе корисника који имају највећу вероватноћу да ће попунити одређену анкету. Анкете су категоризоване у више различитих категорија као што су бизнис, IT, спорт и спајањем корисника са релевантним анкетама може се подстаћи већи проценат успешно попуњених анкета.
IMG_0287.JPG Другопласирани RAFx тим – Михаило Вигњевић, Бранко Фурулија, Милош Милуновић и Вања Пауновић
Чланови трећепласираног тима Runtme<T>error су за анализе постојећих података направили алат који на основу различитих улазних параметара даје детаљнији увид у статистике и омогућава детаљнију анализу података. Применом линеарне регресије и факторских анализа утврдили су да значајан број људи млађих од 30 година одустане од попуњавања анкете без обзира на цену, као и да сам процес попуњавања анкете предуго траје и да су то једни од кључних фактора који утичу на успешност анкете.

Из тог разлога одлучили су да направе chat bot апликацију која ће на интерактиван начин корисника спровести кроз анкету. Дизајниран је bot engine који постваља питања из анкете и валидира одговоре корисника. Он ради независно и може преко одговарајућег API-a да комуницира са било којом платформом која омогућава интеграцију (Facebook, WhatsApp, Viber, Telegram,…).
 IMG_0274.JPG Трећепласирани Runtime<T>error тимЛазар Булић, Ђорђе Величковић и Лука Јовичић
Поред подршке Рачунарског факултета, такмичење су подржале компаније Opinodo, SoftwareHaus i Teamcubate.
Атмосферу са хакатона погледајте у галерији.

5650-raf-ovci-najbolji-na-prvom-raf-hakatonu