Студенти РАФ-а победници такмичења AI Olympics

Фебруар, 2013.

Након прошлогодишње победе Милоша Станковића на интернационалном такмичењу , наши студенти су ове године поново учествовали на том такмичењу, и у Букурешту постигли завидан успех освојивши сва прва три места.

Треће место је освојио Ненад Божидаревић, студент четврте године; друго место су освојили Владо Пајић и Александар Миловановић, студенти четврте и треће године, док је прво место припало Вањи Петровићу Танковићу, студенту четврте године. Поред њих, у финалу такмичења се нашао и четврти тим са Рачунарског факултета који су чинили Душан Здравковић, Димитрије Димић и Никола Стојиљковић, студенти друге године.

AI Olympics је такмичење у развоју вештачке интелигенције које је у оквиру догађаја AI-MAS ове године одржано по трећи пут. Задатак такмичара је био да развију алгоритме за контролисање својих јединица у стратешкој игри Crafting Quest, након чега су се решења такмичара сукобљавала међусобно. Поред такмичења, у оквиру догађаја су организована и разна предавања и презентације, па су тако студенти могли да слушају предаваче из Facebook-a и Google-a, као и да посете штандове на којима су могли да конкуришу за праксе и на којима су презентована разна достигнућа из области роботике и вештачке интелигенције.

Иако се ове године такмичење одржавало тек по трећи пут, одзив је био велики, па је тако у квалификационој рунди, одржаној 15. фебруара, учествовало преко 130 тимова, док је на сâмом догађају било учесника са 14 различитих универзитета. У осам најбољих тимова, који су позвани на финале у Румунију, су се нашла сва четири тима са Рачунарског факултета, уједно и једини тимови из Србије, док су остала четири места заузели тимови из Румуније.

Владо Пајић, Александар Миловановић и Ненад Божидаревић су 23. фебруара посетили Букурешт и финале такмичења, и вратили се пуни утисака.

   border=

“Ово такмичење нам је, као и прошли пут, било веома значајно за боље разумевање концепата вештачке интелигенције. Знање које смо стекли на предмету Интелигентни системи нам је, на пример, пружило теоријску основу, док је сâмо такмичење била одлична примена тог знања – тек када смо почели да програмирамо схватили смо колико је тешко научити рачунар да рационално размишља, чак и у овако једноставној игри”, појаснио је Ненад Божидаревић.

Владо Пајић нам је дао нешто више детаља о самом догађају: “Организатор догађаја и Политехнички Универзитет у Букурешту су се заиста потрудили да нам обезбеде занимљив дан, па смо имали прилику да се упознамо са разним достигнућима у области вештачке интелигенције, али и роботике, пошто су ове две области уско повезане. Препознавање лица, хируршке операције које се обављају на даљину, роботи по узору на човека, као и предавања компанија Facebook и Google су само неке од ствари којима смо се посветили.”

Свих седморо студената је јако задовољно постигнутим резултатима, и надају се да ће ови успеси мотивисати и друге студенте да се следеће године такмиче на овом, али и другим такмичењима.

1971-studenti-raf-a-pobednici-takmicenja-ai-olympics