Studenti RAF-a pobednici takmičenja AI Olympics

Februar, 2013.

Nakon prošlogodišnje pobede Miloša Stankovića na internacionalnom takmičenju , naši studenti su ove godine ponovo učestvovali na tom takmičenju, i u Bukureštu postigli zavidan uspeh osvojivši sva prva tri mesta.

Treće mesto je osvojio Nenad Božidarević, student četvrte godine; drugo mesto su osvojili Vlado Pajić i Aleksandar Milovanović, studenti četvrte i treće godine, dok je prvo mesto pripalo Vanji Petroviću Tankoviću, studentu četvrte godine. Pored njih, u finalu takmičenja se našao i četvrti tim sa Računarskog fakulteta koji su činili Dušan Zdravković, Dimitrije Dimić i Nikola Stojiljković, studenti druge godine.

AI Olympics je takmičenje u razvoju veštačke inteligencije koje je u okviru događaja AI-MAS ove godine održano po treći put. Zadatak takmičara je bio da razviju algoritme za kontrolisanje svojih jedinica u strateškoj igri Crafting Quest, nakon čega su se rešenja takmičara sukobljavala međusobno. Pored takmičenja, u okviru događaja su organizovana i razna predavanja i prezentacije, pa su tako studenti mogli da slušaju predavače iz Facebook-a i Google-a, kao i da posete štandove na kojima su mogli da konkurišu za prakse i na kojima su prezentovana razna dostignuća iz oblasti robotike i veštačke inteligencije.

Iako se ove godine takmičenje održavalo tek po treći put, odziv je bio veliki, pa je tako u kvalifikacionoj rundi, održanoj 15. februara, učestvovalo preko 130 timova, dok je na sâmom događaju bilo učesnika sa 14 različitih univerziteta. U osam najboljih timova, koji su pozvani na finale u Rumuniju, su se našla sva četiri tima sa Računarskog fakulteta, ujedno i jedini timovi iz Srbije, dok su ostala četiri mesta zauzeli timovi iz Rumunije.

Vlado Pajić, Aleksandar Milovanović i Nenad Božidarević su 23. februara posetili Bukurešt i finale takmičenja, i vratili se puni utisaka.

border=

“Ovo takmičenje nam je, kao i prošli put, bilo veoma značajno za bolje razumevanje koncepata veštačke inteligencije. Znanje koje smo stekli na predmetu Inteligentni sistemi nam je, na primer, pružilo teorijsku osnovu, dok je sâmo takmičenje bila odlična primena tog znanja – tek kada smo počeli da programiramo shvatili smo koliko je teško naučiti računar da racionalno razmišlja, čak i u ovako jednostavnoj igri”, pojasnio je Nenad Božidarević.

Vlado Pajić nam je dao nešto više detalja o samom događaju: “Organizator događaja i Politehnički Univerzitet u Bukureštu su se zaista potrudili da nam obezbede zanimljiv dan, pa smo imali priliku da se upoznamo sa raznim dostignućima u oblasti veštačke inteligencije, ali i robotike, pošto su ove dve oblasti usko povezane. Prepoznavanje lica, hirurške operacije koje se obavljaju na daljinu, roboti po uzoru na čoveka, kao i predavanja kompanija Facebook i Google su samo neke od stvari kojima smo se posvetili.”

Svih sedmoro studenata je jako zadovoljno postignutim rezultatima, i nadaju se da će ovi uspesi motivisati i druge studente da se sledeće godine takmiče na ovom, ali i drugim takmičenjima.

1971-studenti-raf-a-pobednici-takmicenja-ai-olympics