Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

Новембар, 2020.
Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме („Климатске промене“, „Пољопривреда“ или „Паметни градови“) и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.
123624260_389330649111126_5829304775059254481_n.jpg
Овај први онлајн догађај те врсте пружио је јединствену прилику тимовима који долазе из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Црне Горе, Северне Македоније, Румуније, Србије и Словеније да се такмиче у једном од три тематска изазова користећи Planet сателитске податке и освоје вредне награде.
Климатске промене:   Промене у глобалној клими представљају претњу за наша друштва, економије и начин живота, утичући на нашу способност производње хране, складиштења чисте воде и заштите становништва. Дати подаци посматрања Земље корисни су за разумевање, предвиђање, надгледање, реаговање и опоравак од ових промена. Био је изазов да се, коришћењем датих података, пруже нова решења која се могу користити за помоћ локалним заједницама да реагују на климатске промене било проактивно или реактивно.
Пољопривреда:  Пољопривредници широм света користе податке о посматрању Земље и друге податке даљинског истраживања, као што је Sentinel, за планирање, надгледање и анализу својих поља, усева и приноса. Ови подаци омогућавају да се виде детаљније промене на скоро дневном нивоу. На Балкану су се појавили различити изазови због глобалне пандемије COVID-19: политике задржавања код куће утицале су на принос, поремећаји у ланцу снабдевања отежавали су одржавање усева, између осталог. Задатак је био да се, користећи ове податке заједно са осталим помоћним регионалним подацима, пружајући креативна решења за надгледање поља помогне регионалним пољопривредницима и владама да разумеју ефекте пандемије на локалну пољопривредну индустрију.
Паметни градови:  Према Европској комисији, живети у паметном граду значи живети у граду у коме се савремене технологије користе за побољшање квалитета живота његових становника. Управљање градским ресурсима, одрживи урбани развој, паметна урбана мобилност, праћење политике и прописа, управљање отвореним подацима, интегрисано планирање и управљање, између осталог, неки су од аспеката градског живота који се могу решити коришћењем савремених алата, података и услуга. Користећи Planet слике, такмичари су добили приступ готово свакодневним могућностима надгледања како би дизајнирали интегрисана решења паметних градова која могу помоћи у решавању тренутних ограничења на горе поменуте теме.

6057-studenti-raf-a-prvi-na-xa-planet-xa-balkan-hakatonu