Финалисти Imagine Cup-a 2006

Преко 10.000 студената из целог света учествовало је на Microsoft Imagine Cup-у 2006 представљајући своју земљу. Студенти су могли да бирају једну од 6 категорија: дизајн софтвера, алгоритам, дизајн интерфејса, ИТ, кратки филм и Hoshimi пројекат (wмв, 1976КБ).

Тим Royal Air Force (РАФ) кога чине Игор Кабиљо и Урош Рајковић, студенти Рачунарског факултета, пласирали су се у финале овог такмичења, учествујући у Hoshimi пројекту. Њихов задатак био је да направе програм базиран на вештачкој интелигенцији који ће аутономно да игра и побеђује у једној стратешкој игри.

Иначе, Урош и Игор су до сада учествовали на бројним такмичењима на којима су остварили значајне успехе. Урош је на олимпијади из математике 2004. године у Атини (Грчка) освојио бронзану медаљу. Тај успех поновио је и у Мериди (Мексико) 2005. године. Три пута је учествовао на завршној конференцији турнира градова из математике и на две балканијаде, када је добио две бронзане медаље и признања на свим такмичењима. Игор је учествовао на три олимпијаде из информатике и то у Пољској (бронза), Грчкој (сребро) и SAD (бронза), као и на четири завршне конференције међународног турнира градова из математике.

Њих двојица, заједно са Николом Тодоровићем (првим студентом РАФ-а који ће радити у Google-у) чине екупу Royal Air Force која је учествовала на такмичењима 6th Extreme Challenge 24-hour Programming Contest и ACM такмичењу из програмирања за регион југоисточне Европе.

Што се тиче пројекта Hoshimi, сложни су да су изабрали баш ту категорију јер је најзанимљивија и у њој највише долази до изражаја тимски рад. Кажу да, иако је прављење пројекта захтевало доста времена, утрошено време се исплатило. Не само да су на добар начин репрезентовали свој Рачунарски факултет и Србију, него им је то било веома занимљиво и незаборавно искуство.

Осим нашег тима у светско финале Microsoft Imagine Cup-а 2006 пласирала су се и два тима из Француске и по један из Јапана, Пољске и Кине. Финале ће се одржати у Индији у Њу Делхију од 6. до 12. августа 2006. године.

771-finalisti-imagine-cup-a-2006