Finalisti Imagine Cup-a 2006

Preko 10.000 studenata iz celog sveta učestvovalo je na Microsoft Imagine Cup-u 2006 predstavljajući svoju zemlju. Studenti su mogli da biraju jednu od 6 kategorija: dizajn softvera, algoritam, dizajn interfejsa, IT, kratki film i Hoshimi projekat (wmv, 1976KB).

Tim Royal Air Force (RAF) koga čine Igor Kabiljo i Uroš Rajković, studenti Računarskog fakulteta, plasirali su se u finale ovog takmičenja, učestvujući u Hoshimi projektu. Njihov zadatak bio je da naprave program baziran na veštačkoj inteligenciji koji će autonomno da igra i pobeđuje u jednoj strateškoj igri.

Inače, Uroš i Igor su do sada učestvovali na brojnim takmičenjima na kojima su ostvarili značajne uspehe. Uroš je na olimpijadi iz matematike 2004. godine u Atini (Grčka) osvojio bronzanu medalju. Taj uspeh ponovio je i u Meridi (Meksiko) 2005. godine. Tri puta je učestvovao na završnoj konferenciji turnira gradova iz matematike i na dve balkanijade, kada je dobio dve bronzane medalje i priznanja na svim takmičenjima. Igor je učestvovao na tri olimpijade iz informatike i to u Poljskoj (bronza), Grčkoj (srebro) i SAD (bronza), kao i na četiri završne konferencije međunarodnog turnira gradova iz matematike.

Njih dvojica, zajedno sa Nikolom Todorovićem (prvim studentom RAF-a koji će raditi u Google-u) čine ekupu Royal Air Force koja je učestvovala na takmičenjima 6th Extreme Challenge 24-hour Programming Contest i ACM takmičenju iz programiranja za region jugoistočne Evrope.

Što se tiče projekta Hoshimi, složni su da su izabrali baš tu kategoriju jer je najzanimljivija i u njoj najviše dolazi do izražaja timski rad. Kažu da, iako je pravljenje projekta zahtevalo dosta vremena, utrošeno vreme se isplatilo. Ne samo da su na dobar način reprezentovali svoj Računarski fakultet i Srbiju, nego im je to bilo veoma zanimljivo i nezaboravno iskustvo.

Osim našeg tima u svetsko finale Microsoft Imagine Cup-a 2006 plasirala su se i dva tima iz Francuske i po jedan iz Japana, Poljske i Kine. Finale će se održati u Indiji u Nju Delhiju od 6. do 12. avgusta 2006. godine.

771-finalisti-imagine-cup-a-2006