Ecode reloaded: разговор с победницима

Да и приватни, па још и млад факултет, као што је Рачунарски факултет у Београду, може да се такмичи – и буде бољи – са академским институцијама с дугом традицијом, доказали су наши студенти који нису имали адекватну конкуренцију на скоро одржаном такмичењу „Ecode reloaded“. И ако је већ сасвим уобичајено да наши студенти освајају награде на такмичењима, овакав успех је ипак изненађење. Освојили су прва три места, и седам од првих десет. Тим поводом разговарали смо са првом тројком – Игором Кабиљом, Срећком Тороманом и Милошем Станковићем.

Игор Кабиљо Срећко Тороман Милош Станковић

Пре свега желео бих да вам честитам на одличним резултатима на „ecode reloaded“. Како објашњавате сјајан успех наших такмичара?

РАФ је једини факултет у Србији на коме је програмирање примарно, па због тога се на њему то и највише ради. А вероватно су самим тим и најбољи из програмирања уписали РАФ. На пример, од 8 такмичара са РАФ-а који су учествовали на ecode-у, 4 је учествовало и на олимпијадама из информатике.
  • Који задатак вам је представљао највећи изазов?
    Најизазовнији део такмичења нису задаци него Challenge фаза у којој је потребно надмудрити противнике (друге такмичаре)! У challenge фази потребно је што брже уочити грешке у туђим решењима, и тако зарадити поене, а одузети их другом такмичару.

  • Колико је TopCoder, организтор, интересантан локално и глобално и колико вам значи успех постигнут на овом такмичењу?
    TopCoder је веома интересантан за програмере и дизајнере због квалитетних такмичења, лепих награда, едукативног програма, дружења итд. Многи такмичари који су се опробали на TopCoder-у радо стављају тај податак у свој CV што већина послодаваца (па чак и код нас) радо воли да чује. Велике фирме често спонзоришу TopCoder такмичења (нпр. Google), и то им је и један начин како запошљавају нове људе. Такође има ранг листа (као нпр. ATP листа у тенису), па је и веома занимљиво видети како стојите у односу на студенте у свету.

  • Да ли успеси које постижете ви, и остали студенти утичу на то како се на RAF гледа у стручним круговима и у јавности?
    Успеси студената Рачунарског факултета позитивно утичу на опште мишљење јавности о квалитету нашег факултета и руше стереотипе о приватним образовним установама уопште. У стручним круговима се гледа најобјективније, и ту се факултети цене по резултатима – на такмичењима, и на послу по завршеном школовању.

  • Једно питање за Игора, да ли ћеш и даље наставити ангажовање око припреме наших тимова за такмичења и шта је следеће у плану?
    Овде баш не знам на шта мислиш 🙂 Сваке године бивши такмичари по мало припремају нове, а ја сам прошле године припремао и ученике Математичке гимназије, а на РАФ-у, највероватније следеће такмичење на којем ћемо учествовати је Challenge24 на пролеће.

874-ecode-reloaded-razgovor-s-pobednicima