Ecode reloaded: razgovor s pobednicima

Da i privatni, pa još i mlad fakultet, kao što je Računarski fakultet u Beogradu, može da se takmiči – i bude bolji – sa akademskim institucijama s dugom tradicijom, dokazali su naši studenti koji nisu imali adekvatnu konkurenciju na skoro održanom takmičenju „Ecode reloaded“. I ako je već sasvim uobičajeno da naši studenti osvajaju nagrade na takmičenjima, ovakav uspeh je ipak iznenađenje. Osvojili su prva tri mesta, i sedam od prvih deset. Tim povodom razgovarali smo sa prvom trojkom – Igorom Kabiljom, Srećkom Toromanom i Milošem Stankovićem.

Igor KabiljoSrećko ToromanMiloš Stanković

Pre svega želeo bih da vam čestitam na odličnim rezultatima na „ecode reloaded“. Kako objašnjavate sjajan uspeh naših takmičara?

RAF je jedini fakultet u Srbiji na kome je programiranje primarno, pa zbog toga se na njemu to i najviše radi. A verovatno su samim tim i najbolji iz programiranja upisali RAF. Na primer, od 8 takmičara sa RAF-a koji su učestvovali na ecode-u, 4 je učestvovalo i na olimpijadama iz informatike.
  • Koji zadatak vam je predstavljao najveći izazov?
    Najizazovniji deo takmičenja nisu zadaci nego Challenge faza u kojoj je potrebno nadmudriti protivnike (druge takmičare)! U challenge fazi potrebno je što brže uočiti greške u tuđim rešenjima, i tako zaraditi poene, a oduzeti ih drugom takmičaru.

  • Koliko je TopCoder, organiztor, interesantan lokalno i globalno i koliko vam znači uspeh postignut na ovom takmičenju?
    TopCoder je veoma interesantan za programere i dizajnere zbog kvalitetnih takmičenja, lepih nagrada, edukativnog programa, druženja itd. Mnogi takmičari koji su se oprobali na TopCoder-u rado stavljaju taj podatak u svoj CV što većina poslodavaca (pa čak i kod nas) rado voli da čuje. Velike firme često sponzorišu TopCoder takmičenja (npr. Google), i to im je i jedan način kako zapošljavaju nove ljude. Takođe ima rang lista (kao npr. ATP lista u tenisu), pa je i veoma zanimljivo videti kako stojite u odnosu na studente u svetu.

  • Da li uspesi koje postižete vi, i ostali studenti utiču na to kako se na RAF gleda u stručnim krugovima i u javnosti?
    Uspesi studenata Računarskog fakulteta pozitivno utiču na opšte mišljenje javnosti o kvalitetu našeg fakulteta i ruše stereotipe o privatnim obrazovnim ustanovama uopšte. U stručnim krugovima se gleda najobjektivnije, i tu se fakulteti cene po rezultatima – na takmičenjima, i na poslu po završenom školovanju.

  • Jedno pitanje za Igora, da li ćeš i dalje nastaviti angažovanje oko pripreme naših timova za takmičenja i šta je sledeće u planu?
    Ovde baš ne znam na šta misliš 🙂 Svake godine bivši takmičari po malo pripremaju nove, a ja sam prošle godine pripremao i učenike Matematičke gimnazije, a na RAF-u, najverovatnije sledeće takmičenje na kojem ćemo učestvovati je Challenge24 na proleće.

874-ecode-reloaded-razgovor-s-pobednicima