Ове године RAF шаље 2 тима на АЦМ!

Поводом предстојећег такмичења у Букурешту, на коме ће се и ове године такмичити студенти РАФ-а, наш саговорник је Игор Кабиљо, студент РАФ-а који трећи пут учествује. Иначе, Игор је са тимом Рачунарског факултета RAF (Royal Air Force) постигао запажен успех на такмичењима Microsoft Imagine Cup и 24х Extreme Challenge.

Шта нам можеш рећи о предстојећем такмичењу?

Ово је такмичење које организује светска организација ACM. Прво се организују регионалне квалификације, и затим по 1-2 тима из сваке регије пролази у финале. RAF учествује на том такмичењу од пре две године, у југоисточној регији, са факултетима из Србије, Украјине, Румуније, Бугарске, Турске, Грчке, Хрватске, итд. Регионално такмичење сваке године организује Универзитет у Букурешту, и сваке године се ту и одржава такмичење. Такмичење је од 25. до 28. октобра, факултет плаћа све трошкове.

Како се одвија такмичење?

У суботу је само такмичење, које траје 5 сати, ради се 7-9 задатака, трочлана екипа на једном рачунару. Броје се само комплетно тачно урађени задаци, а ако више екипа има исти број тачних задатака гледају се брзина и казнени минути (за погрешна решења).

Какве су нам шансе ове године?

Последње 2 године RAF је слао по једну екипу, а ове године је одлучио да озбиљније заинтересује људе на факултету, и побољша резултате, и шаље две екипе. У финале најчешће пролазе екипе из Украјине и Румуније, а понекад и из Бугарске, колико ја знам из Србије до сада није прошла ни једна екипа (такмичење се организује 15-так година).

По ком критеријуму RAF саставља екипе?

Чланови екипа су се бирали на основу рејтинга са Topcoder-а (то је позната светска организација, која организује такмичења преко Interneta – сваке недеље, са наградним фондом). Прави се статистика, листа такмичара и броје се поени – слично као ATP и WTA листа у тенису 🙂 Прву екипу чинимо Реља Петровић, Војин Катић и ја, а другу Срећко Тороман, Милош Станковић и Aдела Мазникар. Ја сам трећа, Срећко и Aдела друга, а остали прва година.

Како се иначе RAF котира на Topcoder-у?

На Topcoder-у RAF је тренутно на 35. месту факултета, једини факултет из Србије на листи – потребно је да буде бар 10 активних такмичара са факултета, да би се он нашао на листи.
Хвала Игоре, желимо вам пуно успеха у Букурешту!

833-ove-godine-raf-salje-2-tima-na-acm