Ove godine RAF šalje 2 tima na ACM!

Povodom predstojećeg takmičenja u Bukureštu, na kome će se i ove godine takmičiti studenti RAF-a, naš sagovornik je Igor Kabiljo, student RAF-a koji treći put učestvuje. Inače, Igor je sa timom Računarskog fakulteta RAF (Royal Air Force) postigao zapažen uspeh na takmičenjima Microsoft Imagine Cup i 24h Extreme Challenge.

Šta nam možeš reći o predstojećem takmičenju?

Ovo je takmičenje koje organizuje svetska organizacija ACM. Prvo se organizuju regionalne kvalifikacije, i zatim po 1-2 tima iz svake regije prolazi u finale. RAF učestvuje na tom takmičenju od pre dve godine, u jugoistočnoj regiji, sa fakultetima iz Srbije, Ukrajine, Rumunije, Bugarske, Turske, Grčke, Hrvatske, itd. Regionalno takmičenje svake godine organizuje Univerzitet u Bukureštu, i svake godine se tu i održava takmičenje. Takmičenje je od 25. do 28. oktobra, fakultet plaća sve troškove.

Kako se odvija takmičenje?

U subotu je samo takmičenje, koje traje 5 sati, radi se 7-9 zadataka, tročlana ekipa na jednom računaru. Broje se samo kompletno tačno urađeni zadaci, a ako više ekipa ima isti broj tačnih zadataka gledaju se brzina i kazneni minuti (za pogrešna rešenja).

Kakve su nam šanse ove godine?

Poslednje 2 godine RAF je slao po jednu ekipu, a ove godine je odlučio da ozbiljnije zainteresuje ljude na fakultetu, i poboljša rezultate, i šalje dve ekipe. U finale najčešće prolaze ekipe iz Ukrajine i Rumunije, a ponekad i iz Bugarske, koliko ja znam iz Srbije do sada nije prošla ni jedna ekipa (takmičenje se organizuje 15-tak godina).

Po kom kriterijumu RAF sastavlja ekipe?

Članovi ekipa su se birali na osnovu rejtinga sa Topcoder-a (to je poznata svetska organizacija, koja organizuje takmičenja preko Interneta – svake nedelje, sa nagradnim fondom). Pravi se statistika, lista takmičara i broje se poeni – slično kao ATP i WTA lista u tenisu 🙂 Prvu ekipu činimo Relja Petrović, Vojin Katić i ja, a drugu Srećko Toroman, Miloš Stanković i Adela Maznikar. Ja sam treća, Srećko i Adela druga, a ostali prva godina.

Kako se inače RAF kotira na Topcoder-u?

Na Topcoder-u RAF je trenutno na 35. mestu fakulteta, jedini fakultet iz Srbije na listi – potrebno je da bude bar 10 aktivnih takmičara sa fakulteta, da bi se on našao na listi.
Hvala Igore, želimo vam puno uspeha u Bukureštu!

833-ove-godine-raf-salje-2-tima-na-acm