Računarski fakultet na ICDQM 2007

Deseta godišnja Međunarodna konferencija Upravljanje kvalitetom i pouzdanošću održana je ove godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu, 13. i 14. juna. ICDQM predstavlja forum za prezentovanje i diskusiju novih naučnih rezultata, razvojnih istraživanja i primena u oblasti kvaliteta i pouzdanosti sistema, konkurentnog inženjerstva (projektovanja) i inženjerstva sistema.

Na konferenciji se saopštavaju radovi sa rezultatima istraživanja koja se odnose na bilo koji aspekt inženjerstva kvaliteta, inženjerstva pouzdanosti, konkurentnog inženjerstva i inženjerstva sistema. Radovi predstavljaju analize slučajeva, eksperimentalni rezultati ili primene novih ili poznatih teorijskih postavki za rešavanje aktuelnih problema u predmetnom području.

Dr Radomir Janković, profesor Računarskog fakulteta, prezentovao je referat na temu „Modelovanje i simulacija u nastavi iz kritičnih i sigurnosnih sistema“. U radu se daje nekoliko primera simulatora, realizovanih u jeziku GPSSWorld koji se koriste u nastavi.

U oblasti kritičnih i sigurnosnih sistema, nastava se na Računarskom fakultetu drži od 2005. godine. Cilj je osposobljavanje budućih inženjera za projektovanje i procenu performansi računarskih i drugih sistema sa bezbedno kritičnom misijom. Osnovni kurs se oslanja na predmet Modelovanje i simulacija, kako zbog značaja koji ta oblast ima u projektovanju kritičnih i sigurnosnih sistema, tako i radi boljeg usvajanja za njih bitnih koncepata, kao što su pouzdanost i raspoloživost.

738-racunarski-fakultet-na-icdqm-2007