Računarski fakultet na OTEH 2007

U Beogradu je pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije, a u organizaciji Vojnotehničkog instituta Vojske Srbije, od 3. do 5. oktobra 2007. godine, održan II Simpozijum o odbrambenim tehnologijama – OTEH 2007. Na ovom naučno-stručnom skupu okupljaju se istraživači iz područja vojnih tehnologija, sa ciljem da se sveobuhvatno i multidisciplinarno sagledaju aktuelnosti u ovoj oblasti.

Rad na skupu se odvijao u okviru plenarne sednice, predavanja po pozivu, sednice po sekcijama, izložbe knjiga i sistema naoružanja i vojne opreme. Tokom tri dana trajanja OTEH-a 2007, predstavljeno je 170 radova iz 11 naučnih oblasti. Predstavnici Računarskog fakulteta uzeli su aktivno učešće na ovom skupu.
Dr Radomir Janković, profesor, u okviru sekcije Borbene platforme (vazduhoplovi, vozila i brodovi), izložio je referat „Istraživanje uticaja nekih aspekata modernizacije tenkova na uspešnost swarming-a oklopnog bataljona“. Swarming je taktički pristup, pogodan i u napadu i u odbrani, koji se sve više uzima u obzir u koncipiranju izvođenju borbenih dejstava savremenih armija. Prilagođenje za primenu swarming-a moglo bi da bude najbolja investicija u modernizaciji tehnički slabije opremljenih armija. U radu se razmatra uticaj nekih aspekata modernizacije tenkova (pokretljivost, dimenzije, glavno oruđe i komandno-informacioni sistem, posebno njegova računarska radio mreža) na mogućnost primene taktike swarming-a u borbenim dejstvima oklopnog bataljona.
Dr Desimir Vučić, profesor, u okviru sekcije Sistemi elektronskog ratovanja, vođenja i upravljanja i senzori, izložio je referat „Širokopojasno presretanje/detekcija signala sa frekvencijskim skakanjem“. Izložen je koncept širokopojasnog izviđanja radio signala. Posebno je razmatrano širokopojasno presretanje/detekcija signala sa frekvencijskim skakanjem primenom digitalnih metoda koje se zasnivaju na kanalizatoru sa FFT i polifaznim filterima. Dati su izrazi za verovatnoću presretanja/detekcije signala sa frekvencijskim skakanjem. Predloženo je jedno tehničko rešenje sistema za izviđanje ovih signala. Pored toga, prof. Vučić je koautor i sledećih referata: „DOA Estimation of Wideband Cyclostationarity Coherent Signals in Frequency Domani“ i „Adaptivna OFDM modulacija“.
Referati profesora Jankovića i Vučića su dobro primljeni i izazvali su živu diskusiju među brojnim prisutnim učesnicima skupa OTEH 2007. Ti radovi najavljuju i buduću naučno-stručnu saradnju Računarskog fakulteta i Vojnotehničkog instituta Vojske Srbije. Pored izlaganja referata, profesori Janković i Vučić su predsedavali po jednom od sekcija OTEH 2007.

835-racunarski-fakultet-na-oteh-2007