Семинар у Крагујевцу

Овога пролећа, тачније од 14. до 21. маја, у Крагујевцу ће се одржати семинар у организацији Природно-математичког факултета. Овај семинар носи назив School of Quantum Information and Quantum Computing и, као што име каже, представља серију предавања о квантној теорији информација и квантног рачунарства. Ова предавања намењена су студентима и младим истраживачима и обухватају распон од уводних па све до тема које се тренутно истражују у свету.

Предавачи су др Часлав Брукнер и др Markus Aspelmajer, изузетни стручњаци и истраживачи при Аустријској академији наука. Њих двојица сарађивали су са др Antonom Cajlingerom, коме је првом на свету успело да нешто телепортује. У питању су биле елементарне честице.

Троје студената са Рачунарског факултета учествоваће на овом семинару. То су Марина Радулашки, студент друге године, и два студента прве године – Андрија Јовановић и Урош Делић. Искористили смо овај семинар као повод да поразговарамо са Урошем, који је објаснио због чега га ова област интересује.

Интересовање је настало у средњој школи (Марина, Андрија и Урош завршили су Математичку гимназију) где су се у четвртој години из физике изучавале неке области везане за тему предавања у Крагујевцу. Оно што је занимљиво за квантне рачунаре јесте да би они требало да представљају прекретницу у рачунарству из више разлога. Као прво, могли би да одраде тешка израчунавања за веома кратко време, користећи квантну физику као основу рада самог компјутера. Ова карактеристика могла би да доведе до тога да се суперкомпјутери замене квантним. Занимљиво је да резултат који квантни рачунар даје није сто посто тачан. Али, са сваким новим израчунавањем вероватноћа тачности се повећава док време рада и даље је краће од времена потребног суперкомпјутеру да обави прорачуне. Улога квантних рачунара није да замене обичне рачунаре већ да буду подршка истраживачком раду. Ови подаци, као и остале информације о квантном рачунарству, али и о квантној теорији информација били су довољни да настане интерес за овим областима. Касније продубљено знање биће још више употпуњено на мајском семинару у Крагујевцу.

747-seminar-u-kragujevcu