Seminar u Kragujevcu

Ovoga proleća, tačnije od 14. do 21. maja, u Kragujevcu će se održati seminar u organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta. Ovaj seminar nosi naziv School of Quantum Information and Quantum Computing i, kao što ime kaže, predstavlja seriju predavanja o kvantnoj teoriji informacija i kvantnog računarstva. Ova predavanja namenjena su studentima i mladim istraživačima i obuhvataju raspon od uvodnih pa sve do tema koje se trenutno istražuju u svetu.

Predavači su dr Časlav Brukner i dr Markus Aspelmajer, izuzetni stručnjaci i istraživači pri Austrijskoj akademiji nauka. Njih dvojica sarađivali su sa dr Antonom Cajlingerom, kome je prvom na svetu uspelo da nešto teleportuje. U pitanju su bile elementarne čestice.

Troje studenata sa Računarskog fakulteta učestvovaće na ovom seminaru. To su Marina Radulaški, student druge godine, i dva studenta prve godine – Andrija Jovanović i Uroš Delić. Iskoristili smo ovaj seminar kao povod da porazgovaramo sa Urošem, koji je objasnio zbog čega ga ova oblast interesuje.

Interesovanje je nastalo u srednjoj školi (Marina, Andrija i Uroš završili su Matematičku gimnaziju) gde su se u četvrtoj godini iz fizike izučavale neke oblasti vezane za temu predavanja u Kragujevcu. Ono što je zanimljivo za kvantne računare jeste da bi oni trebalo da predstavljaju prekretnicu u računarstvu iz više razloga. Kao prvo, mogli bi da odrade teška izračunavanja za veoma kratko vreme, koristeći kvantnu fiziku kao osnovu rada samog kompjutera. Ova karakteristika mogla bi da dovede do toga da se superkompjuteri zamene kvantnim. Zanimljivo je da rezultat koji kvantni računar daje nije sto posto tačan. Ali, sa svakim novim izračunavanjem verovatnoća tačnosti se povećava dok vreme rada i dalje je kraće od vremena potrebnog superkompjuteru da obavi proračune. Uloga kvantnih računara nije da zamene obične računare već da budu podrška istraživačkom radu. Ovi podaci, kao i ostale informacije o kvantnom računarstvu, ali i o kvantnoj teoriji informacija bili su dovoljni da nastane interes za ovim oblastima. Kasnije produbljeno znanje biće još više upotpunjeno na majskom seminaru u Kragujevcu.

747-seminar-u-kragujevcu