Veliki uspeh studenata RAF-a na Extreme Challenge takmičenju

Royal Air Force, ekipa Računarskog fakulteta iz Beograda koju čine Nikola Todorović, Igor Kabiljo i Uroš Rajković zauzeli su 4. mesto u veoma oštroj konkurenciji na Extreme challenge takmičenju, koje se sedmi put održava na Univerzitetu za tehnologiju i ekonomiju u Budimpešti. Na konferenciji za štampu, održanoj tim povodom, studenti su podelili svoja iskustva i utiske sa takmičenja i predstavili dalje planove.

U prvom krugu takmičenja, koje se sastoji od nekoliko zadataka algoritamskog tipa i odvija preko Interneta, Royal Air Force su zauzeli deveto mesto, što ih je odvelo na finale, uz podršku Računarskog fakulteta. Takmičenje ima za cilj da predstavi najbolje ljude iz oblasti kompjuterskih nauka u ekstemnim uslovima, pa finalni deo takmičenja traje neprekidno 24 časa. Naši momci su se pohvalili da je koncentracija počela da ih popušta tek posle dvadesetak časova, ali su do kraja dali sve od sebe, dok je bilo timova koji su popustili i zaspali.

Zadatak takmičenja je bio napraviti softverske komponente, odnosno veštačku inteligenciju koja upravlja različitim delovima svemirskog broda, na taj način da se programi sami „obračunavaju“ između sebe. Softver koji su napravili naši momci „potukao“ je 17 drugih brodova, dok su pobeđeni samo 4 puta. Ovo je veliki napredak od prošle godine kada su bili devetnaesti, što je prokomentarisao i voditelj na završnoj ceremoniji.

Na kraju su najavili su učešće na ACM i Imagine Cup takmičenjima na kojima su već učestvovali pa se nadamo velikom uspehu ove godine. Dekan Računarskog fakulteta, Stevan Milinković rekao je da je ponosan na uspehe svojih studenata i istakao da će uvek imati podršku fakulteta za ovakve aktivnosti.

745-veliki-uspeh-studenata-raf-a-na-extreme-challenge-takmicenju-745