dr Radomir Janković na ICDQM-2008

U Beogradu je, u organizaciji Istraživačkog centra za upravljanje kvalitetom i pouzdanošću (DQM Istraživački centar), u svečanoj sali Građevinskog fakulteta, 18. i 19. juna 2008. godine održana 11. međunarodna konferencija o upravljanju kvalitetom i pouzdanošću DQM-2008 (Dependability and Quality Management). Na konferenciji je učestvovao i profesor Računarskog fakulteta, doc. dr Radomir Janković.

Ovaj naučno-stručni skup predstavlja forum za prikazivanje novih rezultata, razvojnih istraživanja i primena u oblasti pouzdanosti i kvaliteta i srodnih disciplina u fazi marketinga, projektovanja, proizvodnje, ispitivanja, korišćenja i povlačenja iz upotrebe proizvoda. Zato je logična celina konferencije zaokružena oblašću inženjerstva čitavog životnog ciklusa.

U zborniku radova međunarodne konferencije ICDQM 2008, objavljeno je 147 radova, uključujući plenarna saopštenja i saopštenja, u sledećim tematskim oblastima:

  • inženjerstvo sistema
  • inženjerstvo kvaliteta
  • inženjerstvo pouzdanosti
  • konkurentno inženjerstvo
  • menadžment znanjem i konkurentnost organizacije
  • neprekidno unapređenje kvaliteta.

Doc. dr Radomir Janković, profesor Računarskog fakulteta u Beogradu, u okviru oblasti Inženjerstvo sistema, predstavio je svoj referat: „GPSS realizacija algoritma za swarming oklopnog bataljona“. U radu se razmatra GPSS realizacija algoritma za swarming grupe naoružanih mobilnih platformi koja brani teritoriju od pretnje brojčano i tehnički nadmoćnijih jedinica protivnika. Swarming (engl. rojenje) je taktika, pogodna i u napadu i u odbrani, koja se sve više uzima u obzir u savremenom koncipiranju izvođenja borbenih dejstava. Motivacija za istraživanje, koje se na Računarskom fakultetu odvija u okviru projekta Dinamika sistema, je u tome što bi prilagođenje postojećih oklopnih i mehanizovanih jedinica za primenu swarminga moglo da bude najbolja investicija u modernizaciji armija manjih zemalja, a istovremeno i dobar izvozni posao.

971-dr-radomir-jankovic-na-icdqm-2008