Трговина људима – Trafficking

У оквиру часова енглеског језика предвиђеним за међусобно упознавање и презентације студената, студент Милан Митић је одржао предавање на енглеском језику на тему: Trafficking (трговина људима). Иако заслужује велику пажњу, о овој теми се мало говори и мало зна.

Ево неких података:

– Трговина људима је једна од три најпрофитније криминалне активности,
– Србија је земља порекла, транзита и дестинације,
– Жртва може бити свако, без обзира на порекло или ниво образовања,
– Оно што је алармантно јесте број жртава трговине људима који је у порасту.

Начини врбовања потенцијалних жртава су различити и увек циљају незадовољене потребе и жеље потенцијалних жртава – од класичног обећавања боље плаћеног посла у земљи или иностранству, „четовања“ на Интернет форумима до оглашавања наводног проналажења брачног партнера. После успешно окончаног врбовања следи транзитна фаза. Многе жртве нису никада напуштале своју земљу и у потпуности су зависне од трговаца. Неке напуштају свој дом без пасоша, а ако га имају путне исправе им одузимају „организатори посла“.

Ацтиве Имаге Ацтиве Имаге Ацтиве Имаге

Црвени крст Србије се бави превентивним делатностима усмереним ка спречавању појаве трговине људима. Студент Рачунарског факултета Милан Митић је активни волонтер Црвеног крста већ 9 година. Од јуна 2006. године је у програму превенције трговине људима, где је најпре радио као вршњачки едукатор, а сада ради као водећи тренер за будуће вршњачке едукаторе. Учествовао је на више домаћих и међународних семинара и конференција.

На крају предавања студенти су Милану постављали питања и добили пропагaндни материјал и савет: Ако планираш да идеш у иностранство, провери да ли је агенција која ти нуди посао поуздана.

Предавању је присуствовала гошћа из Енглеске Jannifer Howelps. Гошћа се похвално изразила о нивоу свести као и знања енглеског језика студената овог факултета. На предавњу су били присутни и секретари факултета Данка Радић и Драгана Терзић.

969-trgovina-ljudima-trafficking