Trgovina ljudima – Trafficking

U okviru časova engleskog jezika predviđenim za međusobno upoznavanje i prezentacije studenata, student Milan Mitić je održao predavanje na engleskom jeziku na temu: Trafficking (trgovina ljudima). Iako zaslužuje veliku pažnju, o ovoj temi se malo govori i malo zna.

Evo nekih podataka:

– Trgovina ljudima je jedna od tri najprofitnije kriminalne aktivnosti,
– Srbija je zemlja porekla, tranzita i destinacije,
– Žrtva može biti svako, bez obzira na poreklo ili nivo obrazovanja,
– Ono što je alarmantno jeste broj žrtava trgovine ljudima koji je u porastu.

Načini vrbovanja potencijalnih žrtava su različiti i uvek ciljaju nezadovoljene potrebe i želje potencijalnih žrtava – od klasičnog obećavanja bolje plaćenog posla u zemlji ili inostranstvu, „četovanja“ na Internet forumima do oglašavanja navodnog pronalaženja bračnog partnera. Posle uspešno okončanog vrbovanja sledi tranzitna faza. Mnoge žrtve nisu nikada napuštale svoju zemlju i u potpunosti su zavisne od trgovaca. Neke napuštaju svoj dom bez pasoša, a ako ga imaju putne isprave im oduzimaju „organizatori posla“.

Active ImageActive ImageActive Image

Crveni krst Srbije se bavi preventivnim delatnostima usmerenim ka sprečavanju pojave trgovine ljudima. Student Računarskog fakulteta Milan Mitić je aktivni volonter Crvenog krsta već 9 godina. Od juna 2006. godine je u programu prevencije trgovine ljudima, gde je najpre radio kao vršnjački edukator, a sada radi kao vodeći trener za buduće vršnjačke edukatore. Učestvovao je na više domaćih i međunarodnih seminara i konferencija.

Na kraju predavanja studenti su Milanu postavljali pitanja i dobili propagandni materijal i savet: Ako planiraš da ideš u inostranstvo, proveri da li je agencija koja ti nudi posao pouzdana.

Predavanju je prisustvovala gošća iz Engleske Jannifer Howelps. Gošća se pohvalno izrazila o nivou svesti kao i znanja engleskog jezika studenata ovog fakulteta. Na predavnju su bili prisutni i sekretari fakulteta Danka Radić i Dragana Terzić.

969-trgovina-ljudima-trafficking