Отворена трећа Српска информатичка олимпијада

Здраво генијалци. Ви сте благо наше нације, свиђало се то вама или не, то је истина. Зато што сте показали да сте најбољи у ономе што је, у протеклих неколико година, једна од најинтересантнијих грана привреде у свету.“– су речи којима је Божидар Ђелић, потпредседник Владе Србије и министар за науку и технолошки развој, отворио трећу Српску информатичку олимпијаду за ученике основних и средњих школа. Том приликом је Ђелић најавио и нова улагања Министарства науке у информационе технологије, пре свега информатику (односно развој софтвера), која ће бити један од приоритета у овом ресору. Такође ће бити изграђен и кампус за припреме такмичара који ће нас представљати на међународним такмичењима из информатике.

Организатори олимпијаде су Министарство просвете, Министарство науке и технолошког развоја и Друштво математичара Србије, а домаћини су Рачунарски факултет и Рачунарска гимназија из Београда, у чијим се просторијама одржавала припремна настава као и само такмичење. На такмичењу учествује 21 ученик основне школе и 25 средњошколаца. За све њих компанија Књаз Милош је обезбедила освежење док раде своје тестове, који ће трајати од два до пет сати.

Свечаном отварању присуствовали су још: Владан Живановић (генерални директор Microsoft-а у Србији), Владан Атанасијевић (директор Spinnaker-а), Љубомир Протић, директор Завода за унапређење образовања и васпитања, Бранко Поповић, председник Друштва математичара Србије, Бранислав Ђурђевац, директор Рачунарске гимназије и проф. Стеван Милинковић, представник Рачунарског факултета. Сви гости су изразили наду да ће наши најбољи млади информатичари остати у Србији и допринети развоју ове гране код нас, а не отићи у иностранство, као многе генерације генијалаца пре њих.

Осам најбољих матураната, на овогодишњим такмичењима из информатике, добило је четворогодишњу стипендију Рачунарског факултета из Београда, која им је овом приликом и уручена.

1219-otvorena-treca-srpska-informaticka-olimpijada