Otvorena treća Srpska informatička olimpijada

Zdravo genijalci. Vi ste blago naše nacije, sviđalo se to vama ili ne, to je istina. Zato što ste pokazali da ste najbolji u onome što je, u proteklih nekoliko godina, jedna od najinteresantnijih grana privrede u svetu.“– su reči kojima je Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj, otvorio treću Srpsku informatičku olimpijadu za učenike osnovnih i srednjih škola. Tom prilikom je Đelić najavio i nova ulaganja Ministarstva nauke u informacione tehnologije, pre svega informatiku (odnosno razvoj softvera), koja će biti jedan od prioriteta u ovom resoru. Takođe će biti izgrađen i kampus za pripreme takmičara koji će nas predstavljati na međunarodnim takmičenjima iz informatike.

Organizatori olimpijade su Ministarstvo prosvete, Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja i Društvo matematičara Srbije, a domaćini su Računarski fakultet i Računarska gimnazija iz Beograda, u čijim se prostorijama održavala pripremna nastava kao i samo takmičenje. Na takmičenju učestvuje 21 učenik osnovne škole i 25 srednjoškolaca. Za sve njih kompanija Knjaz Miloš je obezbedila osveženje dok rade svoje testove, koji će trajati od dva do pet sati.

Svečanom otvaranju prisustvovali su još: Vladan Živanović (generalni direktor Microsoft-a u Srbiji), Vladan Atanasijević (direktor Spinnaker-a), Ljubomir Protić, direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Branko Popović, predsednik Društva matematičara Srbije, Branislav Đurđevac, direktor Računarske gimnazije i prof. Stevan Milinković, predstavnik Računarskog fakulteta. Svi gosti su izrazili nadu da će naši najbolji mladi informatičari ostati u Srbiji i doprineti razvoju ove grane kod nas, a ne otići u inostranstvo, kao mnoge generacije genijalaca pre njih.

Osam najboljih maturanata, na ovogodišnjim takmičenjima iz informatike, dobilo je četvorogodišnju stipendiju Računarskog fakulteta iz Beograda, koja im je ovom prilikom i uručena.

1219-otvorena-treca-srpska-informaticka-olimpijada