Međunarodna konferencija ICDQM 2010: nagrada za profesora RAF-a

U Beogradu je, u organizaciji Istraživačkog centra za upravljanje kvalitetom i pouzdanošću ( DQM  Istraživački centar), 29. i 30. juna 2010. godine održana 13. međunarodna konferencija o upravljanju kvalitetom i pouzdanošću ICDQM-2010 (Dependability and Quality Management). Na konferenciji su učestvovali i profesori Računarskog fakulteta doc. dr Radomir Janković i doc. dr Dragan Šaletić.

Ovaj naučno-stručni skup predstavlja forum za prikazivanje novih rezultata, razvojnih istraživanja i primena u oblasti pouzdanosti i kvaliteta i srodnih disciplina inženjerstva u svim fazama čitavog životnog ciklusa složenih tehničkih sistema i proizvoda. Za najbolji rad iz oblasti naučnih istraživanja, saopšten na prošloj, 12. konferenciji, ove godine nagradjen je docent dr Dragan Šaletić, sa Računarskog fakulteta u Beogradu. Prošle godine, ovu prestižnu nagradu dobio je docent dr Radomir Janković, tako da ponovno dodeljivanje nagrade profesorima Računarskog fakulteta, predstavlja još jednu potvrdu kvaliteta ove nastavne i naučnoi-straživačke ustanove.

U zbornicima radova ovogodišnje, 13. međunarodne konferencije ICDQM 2010, objavljeno je 172 rada, 65 na engleskom i 107 na srpskom jeziku, u sledećim tematskim oblastima: 

Inženjerstvo kvaliteta
Inženjerstvo pouzdanosti
Konkurentno inženjerstvo
Inženjerstvo sistema
Vojno inženjerstvo
Menadžment znanjem i konkurentnost organizacije
Neprekidno unapredjenje kvaliteta

U okviru plenarne sednice, doc. dr Radomir Janković je održao uvodno predavanje “DISCRETE EVENTS IN ARMOURED AND MECHANIZED UNITS RESEARCH”.  U predavanju su predstavljeni karakteristični rezultati višegodišnjeg istraživanja u oblasti oklopnih i mehanizovanih jedinica koje se obavlja na Računarskom fakultetu: simulacije sukoba tenkova, uticaja glavnih orudja na ishod sukoba, utrošaka municije, rada lokalne radio-računarske oklopnog bataljona i swarminga  – novog taktičkog pristupa u borbenim dejstvima oklopnog bataljona. Dati su i glavni pravci daljih istraživanja u ovoj oblasti. 

Doc. dr Dragan Šaletić je, u okviru sednice Konkurentno inženjerstvo, predstavio referat: „RAČUNARSKA INTELIGENCIJA“. U radu se ukratko razmatra razvoj grane računarstva – računarska inteligencija. Nasuprot široko uvreženom stavu da je razvoj veštačke inteligencije počeo od rada McCullocha i Pittsa iz 1943. godine, ukazuje se na činjenicu da je prvi rad iz veštačke inteligencije realizovan 1898. godine. Razmatra se i odnos veštačke i račun(ar)ske inteligencije. Predlaže se da se račun(ar)ska inteligencija posmatra kao opštiji pojam od veštačke inteligencije, nasuprot dosadašnjem gledištu.

1562-medjunarodna-konferencija-icdqm-2010-nagrada-za-profesora-raf-a