Студент РАФ-а ниже успехе и ван факултета

Српски фолклорни ансамбл „Шумадија“, у којој игра наш студент Душан Килибарда, на Интернационалном најпознатијем фестивалу на свету који се сваке пете године одржава на Сицилији, освојио је прво место на свету у конкуренцији игре.

На овом фестивалу је поред мог учествовало још 16 интернационалних ансамбала из целог света, од којих је 5 било професионалних. Пропутовали смо целу Италију, наступали смо у Напуљу, на Сицилији и у Агригенту. Ово је још једно незаборавно искуство, не само због освојеног првог места, вец пре свега због дружења, упознавања других народа и култура, а и организације која је била изванредна. Ово нам је отворило нове могућности, добили смо позиве за нове фестивале у Турској, Мексику и поново у Италији за 5 година.“ – истиче Душан.

На питање колико дуго се бави фолклором Душан одговара: „Фолклором се бавим већ 9 година, све је почело у основној школи на фолклорној секцији и траје све до сада. Време које посвећујем фолклору је различито и зависи од тога да ли се припремамо за неки фестивал, да ли смо на почетку или крају сезоне. Пробе имам два пута недељно, по 2 сата, а пред неке веће фестивале и много чешће, сваки дан по 3 до 5 сати. Наравно, и поред тога, није ми напорно, већ ми представља релаксацију од обавеза на факултету.

Професорка енглеског језика, Вера Врбица-Матејић, каже: „Поносна сам што на нашем факултету има студената који поред редовне наставе налазе времена да се баве различитим активностима, а нарочито се поносим онима који доприносе томе да се прочује име наше мале земље изван граница. Овим студентима треба пружити пуну подршку и омогућити им, да по повратку са путовања, на посебним часовима консултација надокнаде пропуштено градиво.

1440-student-raf-a-nize-uspehe-i-van-fakulteta