Student RAF-a niže uspehe i van fakulteta

Srpski folklorni ansambl „Šumadija“, u kojoj igra naš student Dušan Kilibarda, na Internacionalnom najpoznatijem festivalu na svetu koji se svake pete godine održava na Siciliji, osvojio je prvo mesto na svetu u konkurenciji igre.

Na ovom festivalu je pored mog učestvovalo još 16 internacionalnih ansambala iz celog sveta, od kojih je 5 bilo profesionalnih. Proputovali smo celu Italiju, nastupali smo u Napulju, na Siciliji i u Agrigentu. Ovo je još jedno nezaboravno iskustvo, ne samo zbog osvojenog prvog mesta, vec pre svega zbog druženja, upoznavanja drugih naroda i kultura, a i organizacije koja je bila izvanredna. Ovo nam je otvorilo nove mogućnosti, dobili smo pozive za nove festivale u Turskoj, Meksiku i ponovo u Italiji za 5 godina.“ – ističe Dušan.

Na pitanje koliko dugo se bavi folklorom Dušan odgovara: „Folklorom se bavim već 9 godina, sve je počelo u osnovnoj školi na folklornoj sekciji i traje sve do sada. Vreme koje posvećujem folkloru je različito i zavisi od toga da li se pripremamo za neki festival, da li smo na početku ili kraju sezone. Probe imam dva puta nedeljno, po 2 sata, a pred neke veće festivale i mnogo češće, svaki dan po 3 do 5 sati. Naravno, i pored toga, nije mi naporno, već mi predstavlja relaksaciju od obaveza na fakultetu.

Profesorka engleskog jezika, Vera Vrbica-Matejić, kaže: „Ponosna sam što na našem fakultetu ima studenata koji pored redovne nastave nalaze vremena da se bave različitim aktivnostima, a naročito se ponosim onima koji doprinose tome da se pročuje ime naše male zemlje izvan granica. Ovim studentima treba pružiti punu podršku i omogućiti im, da po povratku sa putovanja, na posebnim časovima konsultacija nadoknade propušteno gradivo.

1440-student-raf-a-nize-uspehe-i-van-fakulteta