Изабрани учесници семинара „IT Open Days“

У оквиру IT семинара „IT Open Days 2011“ изабрано је 40 најбољих ученика у Србији у области информационих технологија. Они ће имати прилику да учествују на семинару који организују Техничка школа „Никола Тесла“ Шид и Рачунарски факултет из Београда, а уз подршку Министарства културе, информисања и информационог друштва, Општине Стари град (Београд), Канцеларије за младе града Београда, Општине Шид, Канцеларије за младе општине Шид и Друштва математичара Србије. Семинар ће бити одржан од 13. до 16. маја 2011. године, у просторијама Рачунарског факултета, у Београду, под слоганом „Unlock your potential…“.

„За учешће на семинару валидну пријаву је поднело 218 средњошколаца из свих крајева Србије. Највише пријава поднели су ученици Математичке гимназије у Београду (12), Електротехничке школе „Мија Станимировић“ Ниш (8) и Техничке школе „Никола Тесла“ Шид (6). Пријаву је било могуће поднети искључиво преко Internet-а, од 20. марта до 3. маја 2011. године, а састојала се из упитника (основне информације о ученику), теста који садржи класична теоретска питања, задатке и сложене алгоритамске проблеме, и есеја на тему „Cloud computing“.“, истакао је Милош Јовановић, директор семинара.

У оквиру промоције семинара свим основним (огледним) и средњим стручним школама и гимназијама у Републици Србији достављени су промотивни материјали и информације на који начин ученици могу поднети пријаву за учеше на семинару. Циљеви семинара су промовисање едукације, образовања и стручног усавршавања младих људи, презентовање интелектуалних потенцијала учесника, учешће еминентних стручњака и остваривање сарадње са институцијама, компанијама и појединцима.

Главне теме семинара су информационе и комуникационе технологије, а ове године посебан акценат је стављен на cloud computing. Програм је конципиран тако да кроз четири дана покрије, како актуелне, тако и ускостручне теме које се односе на интеракцију између човека и рачунара. Партнери семинара одржаће предавања и на теме одрживог развоја и заштите животне средине као и на коришћење енергетски ефикасних решења која захтевају снажне рачунарске капацитете. Планирано је и директно укључење професора Универзитета у Калифорнији (UCLA) који ће одржати предавање под називом „Cloud computing“ а биће одржане и две панел дискусије на теме друштвених медија и приватности на Internet-у.

Учешће на семинару потврдиле су компаније Microsoft, Oracle, Cisco, МикроЕлектроника, Божић и синови, Белит, Теленор, Кројач, Intranea, Info IT Group, Coming, итд. Поред тога, учесници семинара биће у прилици да размене своја искуства и са стручњацима из Србије, који су недавно добили посао у компанији Facebook, у Америци.
Сва предавања ће путем интернета бити директно емитована на званичном сајту а учесницима ће, у сарадњи са партнерима на организацији, бити омогућено да полажу тест из енглеског језика за сертификат. Учесници ће добити и потврду о одслушаном семинару.
Све информације, као и списак учесника, доступне су на званичном сајту семинара www.itopendays.com.

1707-izabrani-ucesnici-seminara-it-open-days