Izabrani učesnici seminara „IT Open Days“

U okviru IT seminara „IT Open Days 2011“ izabrano je 40 najboljih učenika u Srbiji u oblasti informacionih tehnologija. Oni će imati priliku da učestvuju na seminaru koji organizuju Tehnička škola „Nikola Tesla“ Šid i Računarski fakultet iz Beograda, a uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, Opštine Stari grad (Beograd), Kancelarije za mlade grada Beograda, Opštine Šid, Kancelarije za mlade opštine Šid i Društva matematičara Srbije. Seminar će biti održan od 13. do 16. maja 2011. godine, u prostorijama Računarskog fakulteta, u Beogradu, pod sloganom „Unlock your potential…“.

„Za učešće na seminaru validnu prijavu je podnelo 218 srednjoškolaca iz svih krajeva Srbije. Najviše prijava podneli su učenici Matematičke gimnazije u Beogradu (12), Elektrotehničke škole „Mija Stanimirović“ Niš (8) i Tehničke škole „Nikola Tesla“ Šid (6). Prijavu je bilo moguće podneti isključivo preko Internet-a, od 20. marta do 3. maja 2011. godine, a sastojala se iz upitnika (osnovne informacije o učeniku), testa koji sadrži klasična teoretska pitanja, zadatke i složene algoritamske probleme, i eseja na temu „Cloud computing“.“, istakao je Miloš Jovanović, direktor seminara.

U okviru promocije seminara svim osnovnim (oglednim) i srednjim stručnim školama i gimnazijama u Republici Srbiji dostavljeni su promotivni materijali i informacije na koji način učenici mogu podneti prijavu za učeše na seminaru. Ciljevi seminara su promovisanje edukacije, obrazovanja i stručnog usavršavanja mladih ljudi, prezentovanje intelektualnih potencijala učesnika, učešće eminentnih stručnjaka i ostvarivanje saradnje sa institucijama, kompanijama i pojedincima.

Glavne teme seminara su informacione i komunikacione tehnologije, a ove godine poseban akcenat je stavljen na cloud computing. Program je koncipiran tako da kroz četiri dana pokrije, kako aktuelne, tako i uskostručne teme koje se odnose na interakciju između čoveka i računara. Partneri seminara održaće predavanja i na teme održivog razvoja i zaštite životne sredine kao i na korišćenje energetski efikasnih rešenja koja zahtevaju snažne računarske kapacitete. Planirano je i direktno uključenje profesora Univerziteta u Kaliforniji (UCLA) koji će održati predavanje pod nazivom „Cloud computing“ a biće održane i dve panel diskusije na teme društvenih medija i privatnosti na Internet-u.

Učešće na seminaru potvrdile su kompanije Microsoft, Oracle, Cisco, MikroElektronika, Božić i sinovi, Belit, Telenor, Krojač, Intranea, Info IT Group, Coming, itd. Pored toga, učesnici seminara biće u prilici da razmene svoja iskustva i sa stručnjacima iz Srbije, koji su nedavno dobili posao u kompaniji Facebook, u Americi.
Sva predavanja će putem interneta biti direktno emitovana na zvaničnom sajtu a učesnicima će, u saradnji sa partnerima na organizaciji, biti omogućeno da polažu test iz engleskog jezika za sertifikat. Učesnici će dobiti i potvrdu o odslušanom seminaru.
Sve informacije, kao i spisak učesnika, dostupne su na zvaničnom sajtu seminara www.itopendays.com.

1707-izabrani-ucesnici-seminara-it-open-days