Студент РАФ-а на Google Geo User Summit-у у Барселони

 border=Немања Брачко, студент мастер студија Рачунарског факултета, био је на трећем по реду Google Geo User Summitу Барселони. Немања се већ две године бави уцртавањем података у Google Map Maker/Google Maps. Он је, поред уцртавања граница места, локалних самоуправа, општина, путева, пруга, река… уцртао  и многе  тачке од интереса (паркове, пословне центре, банке, полицијске станице, домове здравља, школе…).

Као Google Регионални модератор од поверења за Републику Србију добио је позив од Џесике Фанд (Jessica Pfund) представнице и вође Google Map Maker тима у Барселони, где га позива у име Google Inc, да учествује на Самиту у Барселони.

Србију је на овогодишњем Самиту у Барселони представљао тим од 9 учесника, 3 учесника који цртају моделе и 6 учесника који цртају карте.

Немања је изнео своје утиске са конференције: „Самит је био добро организован, окупио је велик број истомишљеника који воле мапирање и моделовање, тако да смо из прве руке чули новине које се односе на ту област. Видна су знатна побољшања, Google мапе су сада векторске карте а не растерске, користи се browser native code што је омогућило анимације и транзиције у приказу карата те су се похвалили  да Street View (улични приказ) више не зависи од Adobe Flash програмског језика. Што је најбитније, сва та унапређења су доступна бројним корисницима широм света.

 border=

Такође, Немања је упознао софтверске инжењере који су били задужени за развој Google Map Maker и стекао значајне контакте. Google софтверски инжењери су помно пратили све критике и решења које је Немања изложио кроз своју 15 минутну презентацију  како би се упростио интерфејс новим корисницима.

Немања је на крају додао: „Када сам почео пре непуне 2 године да цртам, у Србији су постојала 3 пута: Е70, Е75 и Ибарска магистрала. Данас, већина места у Србији ћу уцртана до нивоа улица! Изузетно ме радује чињеница да је Рачунарски факултет спреман да ми помогне и жели да уступи свој простор и опрему како бих једном месечно обучио нове људе добре воље да мапирају област у којој живе, раде или се одмарају… Надам се да ћемо сви учесници са Самита позитивно утицати на инжењере и да ћу са следећег Самита са поносом моћи да кажем колико је Србија напредовала и како је у мојој земљи омогућена навигација за кола и пешаке.

» Галерија фотографија

1766-student-raf-na-google-geo-user-summit-u-u-barseloni