Student RAF-a na Google Geo User Summit-u u Barseloni

border=Nemanja Bračko, student master studija Računarskog fakulteta, bio je na trećem po redu Google Geo User Summit-u u Barseloni. Nemanja se već dve godine bavi ucrtavanjem podataka u Google Map Maker/Google Maps. On je, pored ucrtavanja granica mesta, lokalnih samouprava, opština, puteva, pruga, reka… ucrtao  i mnoge  tačke od interesa (parkove, poslovne centre, banke, policijske stanice, domove zdravlja, škole…).

Kao Google Regionalni moderator od poverenja za Republiku Srbiju dobio je poziv od Džesike Fand (Jessica Pfund) predstavnice i vođe Google Map Maker tima u Barseloni, gde ga poziva u ime Google Inc, da učestvuje na Samitu u Barseloni.

Srbiju je na ovogodišnjem Samitu u Barseloni predstavljao tim od 9 učesnika, 3 učesnika koji crtaju modele i 6 učesnika koji crtaju karte.

Nemanja je izneo svoje utiske sa konferencije: „Samit je bio dobro organizovan, okupio je velik broj istomišljenika koji vole mapiranje i modelovanje, tako da smo iz prve ruke čuli novine koje se odnose na tu oblast. Vidna su znatna poboljšanja, Google mape su sada vektorske karte a ne rasterske, koristi se browser native code što je omogućilo animacije i tranzicije u prikazu karata te su se pohvalili  da Street View (ulični prikaz) više ne zavisi od Adobe Flash programskog jezika. Što je najbitnije, sva ta unapređenja su dostupna brojnim korisnicima širom sveta.

border=

Takođe, Nemanja je upoznao softverske inženjere koji su bili zaduženi za razvoj Google Map Maker i stekao značajne kontakte. Google softverski inženjeri su pomno pratili sve kritike i rešenja koje je Nemanja izložio kroz svoju 15 minutnu prezentaciju  kako bi se uprostio interfejs novim korisnicima.

Nemanja je na kraju dodao: „Kada sam počeo pre nepune 2 godine da crtam, u Srbiji su postojala 3 puta: E70, E75 i Ibarska magistrala. Danas, većina mesta u Srbiji ću ucrtana do nivoa ulica! Izuzetno me raduje činjenica da je Računarski fakultet spreman da mi pomogne i želi da ustupi svoj prostor i opremu kako bih jednom mesečno obučio nove ljude dobre volje da mapiraju oblast u kojoj žive, rade ili se odmaraju… Nadam se da ćemo svi učesnici sa Samita pozitivno uticati na inženjere i da ću sa sledećeg Samita sa ponosom moći da kažem koliko je Srbija napredovala i kako je u mojoj zemlji omogućena navigacija za kola i pešake.

» Galerija fotografija

1766-student-raf-na-google-geo-user-summit-u-u-barseloni