Десетогодишњица емисије „Дигиталне иконе“

 border=Емисија Дигиталне иконе, ауторке и водитељке Тамаре Вученовић, у уторак 25. септембра „пуни“ 10 година. Од 2002. године, сваког уторка, на таласима Радио Београда 2 од 9 до 10 сати, емитују се разговори и вести из области дигитализације и нових, информационо комуникационих технологија, „плови“ се виртуелним световима.

Тамара Вученовић је аутор концепта емисије, у којој се, са својим сарадницима, бави критичким тумачењем и анализом различитих феномена дигиталног доба. Емисија је образовног карактера и јединствена по концепцији и садржају у нашој медијској сфери, тако да је освојила и бројне награде – ИТ Глобус за најбољег ИТ новинара, признање Дискоболос, за најбоље РТВ остварење из ИKT области, посебно признање Друштва информатичара Србије, за медијски допринос промоцији ИKT вредности у Србији. Али, каже уредница ове емисије, највећа награда су јој све бројнији, одани слушаоци.

„Покренута шест година након што је у Србији почео да се користи интернет, емисија је била посвећена првим, често неспретним, корацима ка виртуелном свету – првим веб сајтовима, првим центрима и установама које су у свом називу садржале одреднице попут – интернет, нови медији, ИКТ…“, наводи Тамара Вученовић, ауторка и уредница емисије.

Неке од тема, уз компетентне саговорнике и експерте, биле су: развој информационог друштва у Србији и свету, интернет и педофилија, екологија и електронски отпад, пиратерија и ауторска права, дигитални јаз и заштита најсиромашнијих слојева становништва, нове технологије и европске интеграције, књижевни блогови и књижевност на вебу, предности и злоупотребе друштвених мрежа, могућности образовања у дигиталном добу, законски акти који се односе на регулисање интернет „неба“ у Србији и њихово усаглашавање са Законима ЕУ итд.

Као чест гост, последњих година, нашао се и Рачунарски факултет. Представљали смо наша такмичења, бесплатне семинаре, стручна предавања и све друге активности нашег факултета.

1892-desetogodisnjica-emisije-digitalne-ikone