Desetogodišnjica emisije „Digitalne ikone“

border=Emisija Digitalne ikone, autorke i voditeljke Tamare Vučenović, u utorak 25. septembra „puni“ 10 godina. Od 2002. godine, svakog utorka, na talasima Radio Beograda 2 od 9 do 10 sati, emituju se razgovori i vesti iz oblasti digitalizacije i novih, informaciono komunikacionih tehnologija, „plovi“ se virtuelnim svetovima.

Tamara Vučenović je autor koncepta emisije, u kojoj se, sa svojim saradnicima, bavi kritičkim tumačenjem i analizom različitih fenomena digitalnog doba. Emisija je obrazovnog karaktera i jedinstvena po koncepciji i sadržaju u našoj medijskoj sferi, tako da je osvojila i brojne nagrade – IT Globus za najboljeg IT novinara, priznanje Diskobolos, za najbolje RTV ostvarenje iz IKT oblasti, posebno priznanje Društva informatičara Srbije, za medijski doprinos promociji IKT vrednosti u Srbiji. Ali, kaže urednica ove emisije, najveća nagrada su joj sve brojniji, odani slušaoci.

„Pokrenuta šest godina nakon što je u Srbiji počeo da se koristi internet, emisija je bila posvećena prvim, često nespretnim, koracima ka virtuelnom svetu – prvim veb sajtovima, prvim centrima i ustanovama koje su u svom nazivu sadržale odrednice poput – internet, novi mediji, IKT…“, navodi Tamara Vučenović, autorka i urednica emisije.

Neke od tema, uz kompetentne sagovornike i eksperte, bile su: razvoj informacionog društva u Srbiji i svetu, internet i pedofilija, ekologija i elektronski otpad, piraterija i autorska prava, digitalni jaz i zaštita najsiromašnijih slojeva stanovništva, nove tehnologije i evropske integracije, književni blogovi i književnost na vebu, prednosti i zloupotrebe društvenih mreža, mogućnosti obrazovanja u digitalnom dobu, zakonski akti koji se odnose na regulisanje internet „neba“ u Srbiji i njihovo usaglašavanje sa Zakonima EU itd.

Kao čest gost, poslednjih godina, našao se i Računarski fakultet. Predstavljali smo naša takmičenja, besplatne seminare, stručna predavanja i sve druge aktivnosti našeg fakulteta.

1892-desetogodisnjica-emisije-digitalne-ikone