Одржано државно такмичење из информатике за основце

У просторијама Рачунарске гимназије и Рачунарског факултета одржано је државно такмичење из информатике за ученике основних школа. На такмичењу је, у обе категорије, учестововало 60 ученика. На нашем сајту биће објављени прелиминарни резултати, кодови такмичара, тест примери и задаци, а можете погледати галерију фотографија.

Рачунарска гимназија сваке године додељује пуне стипендије за бесплатно четворогодишње школовање најбољим, младим информатичарима. На конкурс могу да се пријаве ученици који су освајали награде из информатике, математике и физике на окружним и државним такмичењима у организацији Министарства просвете и спорта, Друштва математичара и Друштва физичара. Заинтересовани кандидати би требало да поднесу потребна документа, најкасније до 24. маја, текуће године.

Гимназија прати резултате такмичења и прави јединствену ранг листу кандидата за бесплатан упис у Рачунарску гимназију.

Од ове школске године, свакој основној школи са територије града Београда, дајемо могућност да пошаље једног ученика, овогодишњег 6. или 7. разреда, на бесплатан информатички курс програмских језика. Курс „Суботом волимо информатику“, који се организује већ 10 година, одржава се суботом у трајању од 3 школска часа. Ученика бира школа, односно наставник информатике. У току је пријављивање и трајаће до петка, 31.05.2013. године. Обука почиње од септембра и траје све до априла наредне године, а ученици могу бирати између основног и напредног нивоа.

У току школске године гимназија организује бесплатне јавне часове за матуранте основних школа. Теме су из области информатике („Примена информатике у физици“, „Обрада фотографије у пар корака“, „Рачунарство у настави математике“, „Основи програмирања и програмски језик C#“,…), а предавачи професори Рачунарске гимназије. Основне школе организују долазак ученика и договарају датум и време одржавања предавања са секретаром Рачунарске гимназије.

2112-odrzano-drzavno-takmicenje-iz-informatike-za-osnovce