Održano državno takmičenje iz informatike za osnovce

U prostorijama Računarske gimnazije i Računarskog fakulteta održano je državno takmičenje iz informatike za učenike osnovnih škola. Na takmičenju je, u obe kategorije, učestovovalo 60 učenika. Na našem sajtu biće objavljeni preliminarni rezultati, kodovi takmičara, test primeri i zadaci, a možete pogledati galeriju fotografija.

Računarska gimnazija svake godine dodeljuje pune stipendije za besplatno četvorogodišnje školovanje najboljim, mladim informatičarima. Na konkurs mogu da se prijave učenici koji su osvajali nagrade iz informatike, matematike i fizike na okružnim i državnim takmičenjima u organizaciji Ministarstva prosvete i sporta, Društva matematičara i Društva fizičara. Zainteresovani kandidati bi trebalo da podnesu potrebna dokumenta, najkasnije do 24. maja, tekuće godine.

Gimnazija prati rezultate takmičenja i pravi jedinstvenu rang listu kandidata za besplatan upis u Računarsku gimnaziju.

Od ove školske godine, svakoj osnovnoj školi sa teritorije grada Beograda, dajemo mogućnost da pošalje jednog učenika, ovogodišnjeg 6. ili 7. razreda, na besplatan informatički kurs programskih jezika. Kurs „Subotom volimo informatiku“, koji se organizuje već 10 godina, održava se subotom u trajanju od 3 školska časa. Učenika bira škola, odnosno nastavnik informatike. U toku je prijavljivanje i trajaće do petka, 31.05.2013. godine. Obuka počinje od septembra i traje sve do aprila naredne godine, a učenici mogu birati između osnovnog i naprednog nivoa.

U toku školske godine gimnazija organizuje besplatne javne časove za maturante osnovnih škola. Teme su iz oblasti informatike („Primena informatike u fizici“, „Obrada fotografije u par koraka“, „Računarstvo u nastavi matematike“, „Osnovi programiranja i programski jezik C#“,…), a predavači profesori Računarske gimnazije. Osnovne škole organizuju dolazak učenika i dogovaraju datum i vreme održavanja predavanja sa sekretarom Računarske gimnazije.

2112-odrzano-drzavno-takmicenje-iz-informatike-za-osnovce